Αχιλλέας Μανδρίκας: «Περιβαλλοντική ηθική και εκπαίδευση»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Ένα νέο βιβλίο  που σκοπό έχει να δώσει βασική πληροφόρηση στον εκπαιδευτικό που θέλει να σχεδιάσει με ορθό τρόπο ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τους μαθητές του στο σχολείο. Αυτό επιτυγχάνεται διαμέσου του βιβλίου με πολλούς τρόπους: με τη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Περιβαλλοντικής Επιστήμης, με τη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Φυσικών Επιστημών, με την παράθεση των ευρημάτων πολλών ερευνών, με την περιγραφή βασικών όρων Περιβαλλοντικής Ηθικής και Φιλοσοφίας, με την περιγραφή του βασικού μεθοδολογικού πλαισίου της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με την ιστορική ανασκόπηση και την κριτική θεώρηση της προσφοράς της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι σήμερα στο ελληνικό σχολείο. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΗΘΙΚΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», εκδόσεις Καλέντη.

Το βιβλίο παρουσιάζεται τη Δευτέρα,  ώρα 20.00 στον πολυχώρο των εκδόσεων ΚΑΛΕΝΤΗ  (Λ. Βουλιαγμένης 76, 167 77 Ελληνικό, σταθμός Μετρό Ελληνικό). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν συνομιλώντας με τον συγγραφέα οι  α) Κώστας Σκορδούλης, Καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αθηνών (και νυν Πρόεδρος του Τμήματος) β) Νίκος Στεφανόπουλος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ΄ Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Αθηνών και μέλος ΔΣ ΠΕΕΚΠΕ γ) Αναστασία Μελίστα, εκπαιδευτικός, Δρ Ψυχολογίας δ) Νίκος Καμήλος, εκπαιδευτικός, Δρ Διδακτικής της Ιστορίας, ο οποίος και θα συντονίσει τη συζήτηση. Ελπίζουμε ότι θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους παλιοί μαθητές, συνεργάτες, συνάδελφοι και φίλοι. Η παρουσίαση θα κλείσει με μια προβολή – έκπληξη. Όσοι πιστοί της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προσέλθετε! Μας μιλά ο συγγραφέας του Αχιλλέας Μανδρίκας, Διδάκτορας Περιβαλλοντικών Επιστημών και Σχολικός Σύμβουλος.

-Τι περιλαμβάνει;

Το βιβλίο περιλαμβάνει έξι κεφάλαια με τους εξής τίτλους 1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, όπου περιγράφονται σε αδρές γραμμές βασικά στοιχεία για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, όπως η ιστορία της, οι αρχές και στόχοι της, ο τρόπος εισαγωγής της στο εκπαιδευτικό σύστημα και η θέση της στα εκπαιδευτικά συστήματα διαφόρων χωρών 2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, όπου περιγράφονται τα αντίστοιχα στοιχεία για την Περιβαλλοντική Επιστήμη, όπως η ιστορική της εξέλιξη, το αντικείμενό της, το περιεχόμενο των σχετικών εγχειριδίων, τα σχετικά διεθνή περιοδικά και οι δυνατότητες σπουδών σήμερα στην Ελλάδα 3) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, όπου επιχειρείται μια αδρομερής καταγραφή βασικών απόψεων στον χώρο της Περιβαλλοντικής Φιλοσοφίας και Ηθικής με σκοπό την τοποθέτηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη διαμάχη ανθρωποκεντρισμού – βιοκεντρισμού 4) ΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, όπου διερευνάται η σχέση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Περιβαλλοντικής Επιστήμης με την παράθεση στοιχείων ιστορικού, επιστημονικού κι εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Γενικά, υποστηρίζεται η άποψη ότι τα δυο πεδία συνδέονται στενά μέσα από πέντε βασικά κανάλια. 5) Η  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, όπου παρατίθενται ερευνητικά δεδομένα που ενισχύουν την παραπάνω άποψη 6) Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, όπου αποτιμάται η ελληνική περίπτωση μέσα από σύντομη ιστορική ανασκόπηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και μέσα από κριτική θεώρηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

-Πόσο χρόνο σας πήρε;

Η συγγραφή του βιβλίου στην τελική του μορφή με πήρε περίπου έναν χρόνο. Ωστόσο, κάποια μέρη του είχαν συγγραφεί μερικά χρόνια νωρίτερα. Άλλα στο πλαίσιο της διδασκαλίας μαθημάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Περιβαλλοντικής Επιστήμης σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλα στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής με αντικείμενο από τη διδασκαλία των Περιβαλλοντικών Επιστημών. Ασφαλώς, όλα αυτά τα κείμενα εμπλουτίστηκαν, επεκτάθηκαν, συμπληρώθηκαν βιβλιογραφικά και δουλεύτηκαν με άλλο μάτι, ώστε το βιβλίο να έχει μια συνοχή και μια εύληπτη συνέχεια.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Το βιβλίο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που είναι αρχάριοι στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στους έμπειρους σε αυτήν, σε ερευνητές του αντικειμένου, σε φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων, σε ιστορικούς της εκπαίδευσης, σε γονείς και σε κάθε ενεργό πολίτη που ενδιαφέρεται για θέματα περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ενδιαφέρον βιβλίο !Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι απαραίτητη, αφού με αυτή τα παιδιά αποκτούν γνώσεις σχετικά με το πως λειτουργεί το περιβάλλον, μαθαίνουν πως να ζουν εναρμονισμένα μέσα σ αυτό και να λύνουν προβλήματα με γνώμονα την προστασία του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here