Αχιλλέας Μανδρίκας: Μπολιάζοντας με περιβαλλοντική κουλτούρα τα παιδιά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Σε πολλά σχολικά προγράμματα βασικός σκοπός είναι η  Αειφόρος Ανάπτυξη, η διαμόρφωση του αειφόρου σχολείου, δηλ. του σχολείου το οποίο αποτελεί ένα μοντέλο οργανισμού που προωθεί την αειφορία και την υιοθετεί στη σχολική ζωή. Επιδιώκει, να δημιουργήσει μέσα στο σχολείο μακροχρόνια και σταδιακά μια περιβαλλοντική κουλτούρα και ένα ήθος προσανατολισμένο προς την αειφορία. Να το καταστήσει οργανισμό μάθησης μέσω του οποίου όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό θα μπορούν να μαθαίνουν, να δημιουργούν, να ενεργούν, να επιλέγουν με γνώμονα την προάσπιση του περιβάλλοντος και του δικαιώματος όλων μας να ζούμε σε συνθήκες οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας.

Το διήμερο 5-6 Απριλίου στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Αγ. Δημητρίου (Στρογγυλό, Στρ. Αλ. Παπάγου 23, σταθμός μετρό Άγιος Δημήτριος, πραγματοποιείται η εκδήλωση «Μεταβαίνοντας στην Εκπαίδευση για την Αειφορία».

-Από ποιούς διοργανώνεται;

Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία των 1ου, 2ου, 3ου, 4ου,, 5ου και 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής Κατερίνα Μπαζίγου, Χριστίνα Παπαζήση, Μαρία Κελαϊδίτου, Δημήτρης Καλαϊτζίδης, Χρύσα Λαλαζήση και Αχιλλέας Μανδρίκας αντίστοιχα συνδιοργανώνουν διημερίδα για εκπαιδευτικούς με τίτλο: Μεταβαίνοντας στην Εκπαίδευση για την Αειφορία στις 5-6 Απριλίου 2019, στο 1 ο Γυμνάσιο – 1 ο Λύκειο Αγ. Δημητρίου (Στρογγυλό, Στρ. Αλ. Παπάγου 23, σταθμός μετρό Άγιος Δημήτριος).

-Στόχος της διημερίδας;

Είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εισαγωγή της Εκπαίδευσης για την Αειφορία και για τις πρακτικές αλλαγές που επιφέρει στην καθημερινή ζωή των σχολείων. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι μέλη ΔΕΠ που διδάσκουν το επιστημονικό αντικείμενο και συγκεκριμένα η κ. Ευγενία Φλογαΐτη (Καθηγήτρια Τ.Ε.Α.Π.Η. Παν. Αθηνών) και ο κ. Κώστας Γαβριλάκης (Επίκουρος Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Παν. Ιωαννίνων), που θα εισηγηθούν το θεωρητικό πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Αειφορία και τον θετικό της ρόλο στη συνεργασία σχολείου – κοινότητας. Επίσης, στέλεχος του ΥΠΠΕΘ με αρμοδιότητα σε διεθνή θέματα, η κ. Βέρα Δηλάρη (Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Δ/νση Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων) θα παρουσιάσει τους 17 στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

-Και βιωματικά εργαστήρια;

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία την πρώτη ημέρα να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών και να αναπτύξουν διάλογο μαζί τους και τη δεύτερη ημέρα να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια, που θα υλοποιηθούν με την ευθύνη των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here