Αμπάς: Να ακούσει το Ισραήλ όσα είπε ο Τραμπ για «πάγωμα» εποικισμών

Να εισακουστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε νωρίτερα το Ισραήλ να «παγώσει» -τουλάχιστον προσωρινά- το νέο εποικιστικό του πρόγραμμα στα παλαιστινιακά εδάφη, ζήτησε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Αμπάς, υπογραμμίζεται ότι: «Η προεδρία ζητεί από το Ισραήλ να συμφωνήσει με την έκκληση του Τραμπ και από την διεθνή κοινότητα να εμποδίσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες, ανάμεσα σε αυτές και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Τραμπ προς Νετανιάχου: Λύση ακόμη και με ένα κράτος

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε έτοιμος να αποδεχθεί λύση ακόμη και με ένα κράτος, χωρίς δηλαδή τη δημιουργία ανεξάρτητης Παλαιστίνης.

Κάλεσε ταυτόχρονα το Ισραήλ να «παγώσει», τουλάχιστον προσωρινά, το νέο εποικιστικό του πρόγραμμα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι δεν δεσμεύεται απαραίτητα από τη λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη (εβραϊκού και αραβικού), αλλά θα ικανοποιηθεί από τη λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ασχέτως εάν αυτή θα περιλαμβάνει ένα ή δύο κράτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι εξετάζει με πολύ θετικό πνεύμα τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Νετανιάχου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι όρος για την επίλυση του παλαιστινιακού είναι η αποδοχή από τους Παλαιστίνιους της ύπαρξης του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους.

«Τι εννοεί ο Αμπού Μαζέν (σ.σ. Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης) όταν μιλά για δύο κράτη; Θα έχουμε δίπλα μας π.χ. μια Κόστα Ρίκα ή ένα νέο Ιράν, ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κράτος που θα μάχεται για την καταστροφή του Ισραήλ;», αναρωτήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here