Προειδοποίηση Κομισιόν σε Τουρκία για Ιμια: Οι σχέσεις καλής γειτονίας κριτήριο ένταξης-Aρχηγός ΓΕΕΘΑ: Δεν είναι σοβαρό αλλά είμαστε έτοιμοι

Μία ημέρα μετά την θρασύτατη πρόκληση των Τούρκων στα Ιμια, η Κομισιόν προειδοποίησε την Αγκυρα, ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν κριτήριο για την ένταξη στην ΕΕ 

Σχολιάζοντας την χθεσινή παρέλαση και φωτογράφηση ου στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, και των αρχηγών των τριών κλάδων στην περιοχή των Ιμίων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε με νόημα ότι η ύπαρξη καλών γειτονικών σχέσεων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο είναι ένα σημαντικό κριτήριο που θέτουμε προς τις χώρες του προενταξιακού διαλόγου».

Προτού λάβει το λόγο ο κ. Σχοινάς, η βοηθός του Μάγια Κοτσίγιαντσιτς υπενθύμισε τη σύσταση που είχε γίνει σε Τουρκία και Ελλάδα για να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι η σύσταση αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται εν ισχύ.

Αποατολάκης:Δεν είναι σοβαρό αλλά είμαστε σε ετοιμότητα

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ναύραχος Ευαγγ. Αποστολάκης,  μίλησε για την πολύ σοβαρή παραβίαση των ελληνικών συνόρων από τους Τούρκους από την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, στον Αντιστράτηγο Δημήτριο Μπίκο, στο Γ’ Σώμα Στρατού, όπου και παρευρέθηκε. Δεν το  θεωρώ σοβαρό, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα.

«Είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή αν αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους επιδείξεις και ενέργειες, οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου το κλίμα για συνεργασία και ηρεμία στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι, όπως και ο Στρατός και η Αεροπορία, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα να λύσουμε στην περιοχή», κατέληξε.

Νέο επεισόδιο είδαν οι Τούρκοι
Στην Τουρκία, πάντως ,συνεχίζονται τα δημοσιεύματα που πυροδοτούν την ένταση γύρω από το θέμα των Ιμίων. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τηλεγραφήματα των πρακτορείων ειδήσεων Anadolu και Dogan (DHA), σύμφωνα με το οποίa υπήρξε νέα ένταση στα Ίμια, στις 14:00) το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. Τα δύο τουρκικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι στην περιοχή των βραχονησίδων έπλευσαν το μεσημέρι ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο προερχόμενο από την Κω και δύο σκάφη του Λιμενικού από την Κάλυμνο. Σε 15 λεπτά έσπευσε επί τόπου το περιπολικό σκάφος Kas (P1208) του τουρκικού Ναυτικού και λίγο αργότερα άλλα τέσσερα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, ανεβάζοντας τον αριθμό των τουρκικών πλοίων που βρίσκονταν γύρω από τις βραχονησίδες σε πέντε. Έπειτα από 10 λεπτά έντασης, η κατάσταση εκτονώθηκε με την απομάκρυνση, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά δημοσιεύματα, των ελληνικών σκαφών από την περιοχή.

Ωστόσο πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα διαψεύδουν ότι υπήρξε οποιοδήποτε νέο επεισόδιο. Στην περιοχή βρισκόταν σήμερα η κανονιοφόρος «Νικηφόρος», η οποία δεν κατέγραψε καμία τέτοια δραστηριότητα όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here