Απόλυτος κυρίαρχος ο Μακρόν στη Γαλλία με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή-Κατάρρευση Σοσιαλιστών-Στο 51,6% η αποχή

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αν και με τη μικρότερη συμμετοχή που σημειώθηκε ποτέ, επιβεβαίωσαν την απόλυτη πολιτική ηγεμονία του Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, κερδίζει όπως όλα δείχνουν την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική εθνοσυνέλευση και μπορεί πλέον απερίσπαστος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Η πολιτική σκηνή της Γαλλίας άλλαξε πλήρως μέσα σ΄ένα μήνα. Οι πανίσχυροι ως τότε Σοσιαλιστές κατέρρευσαν ενώ υπό πίεση και υποχώρηση είναι και το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche (ΡΕΜ) σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ipsos-Sopra Steria για τη γαλλική τηλεόραση και το Radio France, συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο το 32,2%. Άλλες εκτιμήσεις του δίνουν ποσοστό έως 32,9%.

Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι με 21,5%, το Εθνικό Μέτωπο με 14%, η Ανυπόκτακτη Γαλλία με 11% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 10,2%.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταλαμβάνει την 6η θέση με 3% και ακολουθούν οι Οικολόγοι – Πράσινοι με 3%.

Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Σημειώνεται ότι για να επιτύχει την πλειοψηφία, ο Μακρόν χρειάζεται 289 έδρες από τις 577.

Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.

Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το κόμμα του Μαρκόν συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Ωστόσο, όπως σημειώνει το υπουργείο, τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τις ψήφους στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Η αποχή σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έφτασε το 51,6% -πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας.

O δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here