Βρήκε 81 ψήφους ο Ζάεφ-Πέρασαν οι συνταγματικές αλλαγές-Και το όνομα αυτής: Βόρεια Μακεδονία

Με 81 ψήφους εγκρίθηκε η αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, μετά και τη συμφωνία του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, αλλά και με τους αλλαξοπιστήσαντες πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE, ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας.

Η εξεύρεση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 80 βουλευτών έδειχνε προβληματική -σε βαθμό χτες να αναβληθεί δυο φορές η συνεδρίαση

Βρέθηκε «χρυσή τομή» με το αλβανόφωνο κόμμα Besa

Τελικά, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους (πήρε μάλιστα μία παραπάνω από τις 80 που χρειαζόταν), μετά τη συμφωνία του με το αλβανόφωνο κόμμα BESA,  που μετρά δύο βουλευτές. Οι αλβανοφωνοι είχαν την ένσταση οτι αν αναγράφεται «μακεδονική» και όχι «βορειομακεδονική» η ιθαγένεια, θα σημαινει ότι η fYROM δεν είναι πολυεθνικό κράτος αλλα αποκλειστικά «μακεδονικό». Δεν ξέρουμε με τι τροπο «τουμπαρε» τους δυο αλβανόφωνους βουλευτές ο Ζάεφ, πάντως βρηκε τους 80 που ήθελε και έχει και έναν περίσσευμα.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ προς τους Αλβανόφωνους ήταν όσον αφορά στην υπηκοότητα, αυτή  να αποδίδεται ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην «μακεδονική γλώσσα» θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα δε να αναφέρεται ως «πολιτες της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia». Εικάζουμε ότι συμφωνήθηκε να γίνει δεκτη η πρότασή τους.

Τώρα το θεμα είναι ΕΔΩ τι γινεται….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here