Βέρνερ Χόιερ, πρ. ΕΤΕπ και υποψήφιος διάδοχος του Σόιμπλε: Στο ποσό-ρεκόρ 2 δις ευρώ φέτος η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ/Γ. ΛΙΑΚΟΣ

 

Στο ποσό-ρεκόρ των δύο δισ. ευρώ μπορεί να ανέλθει φέτος η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα. Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ, σε αποκλειστική συνέντευξή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Β. Χόιερ, είναι ηγετικό στέλεχος των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση και θεωρείται ως ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του Β. Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Οπως είναι γνωστό ο κ. Σόιμπλε μετακινείται στη προεδρία της γερμανικής Βουλής.

Ο Βέρνερ Χόιερ σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων που υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας για «μια αξιοσημείωτη επίδοση, σε μια οικονομία όπου οι επενδύσεις υπήρξαν τόσο περιορισμένες, για τόσο μεγάλο διάστημα».

 Μιλώντας για την επενδυτική δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επισήμανε πως η μεγαλύτερη ανάκαμψη παρατηρείται στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα της χρηματοδότησης που έχει τη στήριξη του ΕΤΣΕ.
«Η στήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Η θυγατρική μας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, κάνει σπουδαία δουλειά στην Ελλάδα, παρέχοντας προγράμματα εγγυήσεων στις τράπεζες, και πάλι για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ΕΤαΕ επίσης εργάζεται, με ρυθμούς ρεκόρ για να θέσει σε εφαρμογή την πρωτοβουλία Equifund, η οποία θα προσφέρει, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το απαραίτητο μετοχικό κεφάλαιο για τις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν».Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του «ότι η επένδυσή μας, ύψους 180 εκατ. ευρώ, στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (σίγουρα ένας καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια να προσελκύσει και να διατηρήσει τους πιο ικανούς επιστημονικούς ερευνητές στην Ελλάδα) αρχίζει να αποδίδει καρπούς με την ανακοίνωση του πρώτου γύρου υποτροφιών διδακτορικού που θα επωφεληθούν από τα χρήματα της ΕΤΕπ».

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να συνεχίσει να παρακολουθεί αυτό το έργο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here