Βενεζουέλα ώρα μηδέν: Οι ΗΠΑ καλούν τον στρατό σε αποστασία-Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τον νόμιμο Πρόεδρο-Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ Μαδούρο που δηλώνει θετικός σε εκλογές

Θετικός ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο σε πρόωρες εκλογές εντός του ’19 – Χιλιάδες Βενεζουελάνοι βγήκαν στους δρόμους υπέρ του προέδρου τους – Μαζική και η διαδήλωση κατά του Μαδούρο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Γκουαΐδό. Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ διαμηνύει ότι η Βενεζουέλα έχει έναν Πρόεδρο, τον Ν. Μαδούρο ενώ οι ΗΠΑ καλούν τις ένοπλες δυνάμεις να αποστατήσουν και να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο Γκουαϊδό, όπως ο πτέραρχος Γιάνες νωρίτερα. Από τη πλευρά του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Πενς απορρίπτει κάθε συμβιβαστική ειρηνική πρόταση εξόδου από τη κρίση και δηλώνει ωμά, ότι έφτασε η ώρα της δράσης και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. 

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μαδούρο, βγήκαν στους δρόμους ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στην καρδιά του Καράκας, για να γιορτάσουν αυτήν την επέτειο των 20 χρόνων από την μπολιβαριανή.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε θετικά διακείμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εντός του 2019, ενώ προβλέπονταν για το 2020 κι ενώ το κοινοβούλιο ελέγχεται αυτή τη στιγμή από την αντιπολίτευση.

Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε «πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά (…) Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης» είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας.

Η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριο του 2021. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν στα τέλη του 2020.

Φορώντας ένα κόκκινο πουκάμισο, ο Νικολάς Μαδούρο έφθασε το απόγευμα στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στο κέντρο του Καράκας, όπου πριν από έξι μήνες εξερράγησαν drones με εκρηκτικά, κοντά στο βήμα, όπου εκείνος βρισκόταν.

Ανάλογες μαζικές διαδηλώσεις έγιναν χθες και σε διάφορες άλλες πόλεις της Βενεζουέλας.

Οι συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης

Από την άλλη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Γκουαΐδό, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας, συγκεντρώθηκαν σε πέντε σημεία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνοικία Λας Μερσέδες.

«Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!» φώναζε το πλήθος, χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες, ενώ στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές αναγράφονταν συνθήματα όπως «Οι Βενεζουελάνοι πεθαίνουν από την πείνα ελλείψει τροφίμων και φαρμάκων: Μαδούρο, δολοφόνε!».

Η αντιπολίτευση θέλει να στείλει «ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» για να ευχαριστήσει «όλες τις χώρες, που πολύ σύντομα, θα μας αναγνωρίσουν» δήλωσε ο 35χρονος Χουάν Γκουαΐδό.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον κάλεσε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαΐδό, όπως ακριβώς ο πτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, που δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον «τη δικτατορική εξουσία» του Νικολάς Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πτέραρχου Γιάνες και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τη δημοκρατία» ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.
Οι απειλές Πενς

Με ωμό απειλητικό τρόπο, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Πενς έδειξε σήμερα τι σημαίνει δημοκρατία και συναίνεση. Οχι μόνο απέκλεισε κάθε περίπτωση διαλόγου στη Βενεζυέλα, αλλά είπε με νόημα πως ήρθε η ώρα της δράσης!!!

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, κάλεσε μάλιστα το δικτάτορα όπως είπε Μαδούρο να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι!!

Πως λέμε θρίαμβος της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. Καμία σχέση.

Ο απαράδεκτος κ. Πενς επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον θεσμικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και θα το επιβάλλουν με τη βία αν χρειαστεί!!!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here