Βαρκελώνη: Χιλιάδες φοιτητές-μαθητές υπέρ δημοψηφίσματος, ανεξαρτησίας-Ενταση στην Καταλονία, δύο μέρες πριν την ψηφοφορία

Με μια μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Βαρκελώνης, περίπου 10.000 μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν ότι θα υπερασπισθούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Οι νέοι έδωσαν ραντεβού μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. «Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!» φώναζαν οι διαδηλωτές, σε μια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από τις κάλπες.

https://twitter.com/ArranP9/status/913354797683761154

Η συγκέντρωση γίνεται εν μέσω της χειρότερης πολιτικής έντασης και αντιπαράθεσης που βιώνει η Ισπανία στην μετά Φράνκο εποχή. Το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, έχει κηρυχθεί παράνομο και αντισυνταγματικό το συνταγματικό δικαστήριο στη Μαδρίτη και η ισπανική κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από κατασταλτικά μέτρα για να το εμποδίσει..

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, ήταν η σύλληψη 12 στελεχών της τοπικής κυβέρνησης, η απειλή διώξεων κατά εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα συνδράμουν την διεξαγωγή του, η κατάσχεση 10 εκ. ψηφοδελτίων, η αποστολή πρόσθετων αστυνομικών δυνάμεων στην Καταλονία καθώς και το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα, με στόχο να μην γίνουν γνωστοί οι τόποι της ψηφοφορίας.

Ωστόσο η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζδεμόν δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των αρχών.

Πολλοί εκτιμούν πάντως ότι η Μαδρίτη αυτό που ήθελε ήταν να δημιουργήσει προσκόμματα στην όλη διαδικασία, ώστε στη συνέχεια να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του. Κ΄στι που όπως λένε, φαίνεται ότι το έχει καταφέρει, με δεδομένο ότι αρκετοί δεν γνωρίζουν που και πως θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Την ίδια στιγμή 56 ευρωβουλευτές από διάφορες παρατάξεις, καταγγέλλουν ότι έχει επιβληθεί μια ιδιότυπη κατάσταση πολιορκίας στην Καταλονία και καλούν την Μαδρίτη να προσχωρήσει σε διάλογο για το θέμα.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν μάλιστα διάφορες έξυπνες ιδέες για το πως θα καταφέρουν να ψηφίσουν αν αποκλεισθούν τα εκλογικά κέντρα: Να χρησιμοποιήσουμε φορτηγά-κινητές κάλπες, λέει κάποιος!

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here