Τζιχαντιστές σκότωσαν τους 290 στην Σρι Λάνκα, αλλά ποιος ωφελείται;

Οι αρχές της Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνης) ανακοινωσαν ότι για τη σφαγή των 290 πολιτών με οκτώ βομβιστικές επιθέσεις ευθύνεται η ισλαμική  ομάδα National Thowheed Jamath.

Όλες αυτές οι ανθρώπινες ζωές (συν 530 τραυματίες) χάθηκαν μέσα σε μόλις μία ώρα από τις συγχρονισμένες επιθέσεις -κάποιες με φανατικούς ισλαμιστές καμικάζι, δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας. Χτύπησαν τρεις εκκλησίες ανήμερα του Πάσζα (των Καθολικών), τρία ξενοδοχεία και άλλους δυο στόχους, όλοι στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

 

Οι αρχές της Σρι Λάνκα ερευνούν  τις  διασυνδέσεις  της οργάνωσης με ξένες οργανώσεις. Σημειωτέον ότι εδώ και δέκα ημέρες είχε σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι το ισλαμιστικό κίνημα ετοίμαζε επιθέσεις κατά εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο. Εντούτοις, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο συναγερμόςδεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε ομολόγησε θλιμμένος σήμερα ότι υπήρξε αποτυχία στο θέμα της ασφαλείας, δεδομένου ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις ήταν διαθέσιμες εκ των προτέρων.

«Πρέπει να εξετάσουμε γιατί δεν ελήφθησαν επαρκείς προφυλάξεις. Ούτε εγώ ούτε οι υπουργοί είχαμε ενημερωθεί», τόνισε.

Πιθανόν η Αστυνομία να υποτίμησε τις προειδοποιήσεις και τις πληροφορίες ή να προέβη σε ενέργειες αποτρεπτικές, που τις έκρινε επαρκείς, χωρίς αυτές να ειναι. Πιθανόν οι πληροφορίες να ήταν εξαιρετικά ασαφείς αλλά πιθανόν και να υπήρξε ολιγωρία.

Η χώρα βρέθηκε χθες αντιμέτωπη με τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχει γνωρίσει από το τέλος του εμφυλίου στη χώρα το 2009 -ο εμφύλιος ήταν με τους Ταμίλ που ζουν στο νότο του νησιού  και οι οποίοι δεν ειναι ισλαμιστές και επεδίωκαν την αυτονομία τους.

«Δεν είναι έργο μιας συνηθισμένης ομάδας, ούτε μπορεί να αποδοθεί σε εγκληματικές συμμορίες», δήλωσε ο πρώην διοικητής του ναυτικού της Σρι Λάνκα, ο οποίος είχε επιφορτιστεί το θέμα της ασφάλειας στο Κολόμπο για μία μεγάλη χρονική περίοδο κατά τη  διάρκεια του εμφυλίου.

«Πρέπει να είχε σημαντική τοπική υποστήριξη αυτή η συγχρονισμένη επίθεση και  πιθανώς ενέχονταν 80 με 100 άτομα που είχαν επιφορτιστεί με επιχειρησιακά καθήκοντα», εκτιμούν οι αρχές της χώρας.

Αλλά ποιο είναι το κίνητρο; Ποιος ωφελείται ουσιαστικά από την αστάθεια στην περιοχή; Αν εξαιρέσουμε δηλαδή τους τζιχαντιστές, που ασφαλώς έφεραν αυτοί σε πέρας την επιχείρηση,  ίσως πρέπει να διερευνήσουμε ποιοι πιθανόν τους κατηύθυναν και ποιοί  ωφελούνται χτυπώντας αυτή την μικρή σοσιαλιστικη δημοκρατία κυριολεκτικά στα καλά καθουμενα. Οι μουσουλμάνοι στη χώρα αποτελούν μόλις το 10% και η πλειοψηφία ειναι Βουδιστές, Ινδουϊστές και σε ποσοστό 8% Χριστιανοί. Οι μουσουλμάνοι δεν είναι καταπιεσμένοι ούτε είχαν λόγους να ριζοσπαστικοποιηθούν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here