Τζανακόπουλος: Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις -Επικοινωνιακές αντιδράσεις ΚΚΕ για απεργία-Θα λυθεί, αν υπάρξει πρόβλημα με τη λαϊκή κατοικία

 

«Καταφέραμε να περάσουμε μέτρα που στηρίζουν τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων» υποστήριξε σε συνέντευξη στον ρ/σ REALFM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Αναφέρθηκε με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι αντιδρά επικοινωνιακά στις διατάξεις για την κήρυξη της απεργίας και ότι απουσίαζε από τη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις. 

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης λαϊκής κατοικίας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το ζήτημα και εάν υπάρξει πρόβλημα τότε αυτό θα λυθεί.

Στα θετικά στοιχεία του πολυνομοσχεδίου κατέταξε και τα οικογενειακά επιδόματα, ο προϋπολογισμός των οποίων είναι αυξημένος ενώ όπως είπε το πολυνομοσχέδιο επί της ουσίας εξορθολογίζει την επιδοματική πολιτική.

Σήμερα το τρίτο και το τέταρτο παιδί πριμοδοτούνται με υπερβολικά υψηλό συντελεστή, αυτό αλλάζει με τις νέες ρυθμίσεις, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Περισσότερες από 600.000 οικογένειες θα δουν να αυξάνεται το επίδομα που παίρνουν για τα παιδιά τους» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία απέναντι στο θέμα των επιδομάτων. «Η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός επιλέξαμε να έχουμε τη δυνατότητα να στηρίζουμε όχι μόνο τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αλλά να βοηθήσουμε τις οικογένειες και με ένα ή δυο παιδιά. Αν δείτε τους πίνακες η πρώτη κατηγορία των δικαιούχων βλέπει ακόμα και διπλασιασμό του επιδόματος» εξήγησε.

Για τις απεργίες και τις αντιδράσεις του ΚΚΕ, είπε πως πρόκειται για επικοινωνιακού χαρακτήρα αντιδράσεις. Μάλιστα, άφησε αιχμές για τη στάση του Περισσού, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης -θεσμών για τα εργασιακά.

«Έγινε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ειδικά στα εργασιακά, όπου καταφέραμε να κερδίσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (…) ενισχύσαμε τη διαπραγματεύσιμη δύναμη των εργαζομένων, δίνεται η δυνατότητα έκδοσης εντολών πληρωμής δεδουλευμένων» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικράτειας, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση αντέκρουσε την απαίτηση των δανειστών για την ανταπεργία και την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων. «Όταν δίναμε τη μάχη για τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, το ΚΚΕ ήταν «απών» και αποφάσισε τώρα να κάνει μια επικοινωνιακού τύπου καμπάνια. Δεν έχει στόχο την ενίσχυση της εργασίας, αλλά να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις» είπε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει: «μου θυμίζει περισσότερο θεατρική παράσταση παρά διαμαρτυρία». Καταλήγοντας, πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως στο τέλος ο κόσμος θα μας κρίνει όλους στη βάση των αγώνων που δίνουμε και των μαχών που χάνουμε ή κερδίζουμε.

Επί της ουσίας της ρύθμισης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως αφορά σε μικρής σημασίας αλλαγή, καθώς από το 1/3 των μελών των σωματείων που απαιτείται σήμερα να έχουν παρουσία στη γενική συνέλευση για να έχει απαρτία, η ρύθμιση λέει το 50+1 των οικονομικά τακτοποιημένων. Ξεκαθαρίζει ότι η απεργία δεν αποφασίζεται με διαφορετική πλειοψηφία από ό,τι στο παρελθόν, για τα σωματεία που έχουν περιφερειακό η πανελλαδικό χαρακτήρα.

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς , ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν αλλάζουν τίποτα περισσότερο παρά την τυπική διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.

«Οι διατάξεις αφορούν και το δημόσιο, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόθεση από εμάς να αλλάξει τακτική το δημόσιο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιθετική πολιτική είσπραξης, λειτουργούμε με όρους κοινωνικής προστασίας και επιείκειας. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι πολίτες για το δημόσιο» υπογράμμισε ο υπουργός Επικράτειας.

Επανέλαβε πως υπάρχει θεσμικό πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία με τους νόμους Κατσέλη- Σταθάκη και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση ακούει με πολύ προσοχή τις προτάσεις, συζητά και εάν προκύψει πρόβλημα για πρώτη λαϊκή κατοικία τότε υπάρχει η διάθεση να λυθεί. Ωστόσο όπως είπε «δεν θα χρειαστεί το πλαίσιο είναι επαρκές και οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να το υπερβούν». Συμπλήρωσε, πάντως, την πάγια θέση της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών για επιχειρηματίες που σταμάτησαν να πληρώνουν τα δάνεια τους και έχουν περιουσίες στο εξωτερικό.

Για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ και τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο υπουργός Επικράτειας τόνισε πως η θέση της χώρας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστή. «Επιδιώκουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση εντός του πλαισίου της θέσης της χώρας από το 2018, δηλαδή σύνθετη ονομασία έναντι όλων και απόσυρση του αλυτρωτικού περιεχομένου από το Σύνταγμα της γείτονος».

Η κυβέρνηση επιμένει στα θέματα αλυτρωτισμού, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για να προσθέσει: «προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση για συνθέτη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, επιμένουμε στα θέματα αλυτρωτισμού και ακριβώς εκεί βρίσκεται η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, καθώς ο κ. Ζάεφ δεν επαναλαμβάνει, αλλά ανασκευάζει τις ακραίες δηλώσεις και τις θέσεις των προηγούμενων. Αυτό δημιουργεί διαφορετικούς όρους συνεννόησης» επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Για τον Πανό Καμμένο είπε πως έκανε υπεύθυνη δήλωση που δίνει σοβαρή διέξοδο στο να διαμορφωθούν οι συνθήκες και να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις. Τέλος ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε άλλη μια φορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here