Ελιγμοί Πουτζντεμόν: Ζήτησε αναστολή της διαδικασίας στη Βουλή αλλά υπέγραψε «διακήρυξη ανεξαρτησίας” της Καταλονίας-Μαδρίτη: Δεν ξέρει που βρίσκεται και που πάει-Μη αποδεκτή έμμεση ανακήρυξη

Σε τυχοδιωκτικές κινήσεις και περίεργους ελιγμούς για να θολώσει τα νερά και να αποσείσει τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται ο ίδιος και η Καταλονία, προχώρησε ο πρόεδρος της, Κάρλες Πουτζντεμόν. Από τη μια ζήτησε από το Κοινοβούλιο να αναστείλει το νόμο και την διαδικασία ανεξαρτητοποίησης μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη προκειμένου να υπάρξει διάλογος με τη Μαδρίτη. Και από την άλλη υπέγραψε, το ίδιο βράδυ, έγγραφο «διακήρυξη ανεξαρτησίας», κατοχυρώνοντας τη βούληση του καταλανικού λαού, όπως αναφέρει.

Η Μαδρίτη από τη πλευρά της διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μιά έμμεση, σιωπηρή ανακήρυξη ανεξαρτησίας και κατηγόρησε τον κ. Πουτζντεμόν ότι δεν ξέρει  που βρίσκεται και που πηγαίνει. Ο Μ. Ραχόι συγκάλεσε μάλιστα το πρωί της Τετάρτης έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Η διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Το συγκεκριμένο έγγραφο που υπέγραψε ο Πουτζντεμόν,-το οποίο πάντως δεν είναι σαφές αν έχει κάποια νομική ισχύ- έχει τίτλο «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας». «Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο ωστόσο δεν υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο, αφού έγινε δεκτή η πρόταση του για αναστολή εφαρμογής του!!

Η αντίδραση της Μαδρίτης

Τη σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία , σχολιάζοντας την ομιλία Πουτζντεμόν στο καταλανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν «δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει».

Πηγές, τις οποίες επικαλείται η ισπανική εφημερίδα Abc, χαρακτήρισαν την ομιλία του κ. Πουτζντεμόν «σιωπηρή» δήλωση ανεξαρτησίας, ενώ προανήγγειλαν νομικές συνέπειες για τον ηγέτη της Καταλονίας.

«Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται από μια σαφή αναβολή (…) δεν είναι αποδεκτή» τόνισε εξάλλου εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here