Τσίπρας στο Νταβός: Να τερματισθούν οι πολιτικές λιτότητας που έδωσαν ώθηση στον ρατσισμό-Οχι σε μια Ευρώπη αλά κάρτ-Αιχμές κατά Β. Όρμπαν

Να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου, όπως είπε να υπάρξει ανάπτυξη με κοινωνική και πολιτική συνοχή.

Αναφερόμενος μάλιστα στο μεταναστευτικό επέκρινε πολλές χώρες της Ευρώπης που «πιστεύουν ότι αφού το πρόβλημα δεν είναι στην πίσω αυλή τους, δεν είναι πρόβλημα. Αυτό είναι μια Ευρώπη α λα καρτ».

Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις. Υπάρχουν δύο δρόμοι: ή σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και περιμένουμε, ή το αντιμετωπίζομε με δυναμισμό. Ανέλαβα τα ηνία της χώρας εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης με προβλήματα στην περιοχή, εντάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο, το Κυπριακό. Ποια ήταν η προσέγγισή μου; Ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Να παραδεχθούμε ότι οι δυτικές χώρες έκαναν λάθη στο παρελθόν, στο Ιράκ, στο Μεσανατολικό κ.α. Τώρα πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον. Να αποφασίσουμε ότι η ΕΕ δεν είναι a la carte, μόνον προνόμια, αλλά και κανόνες.

Οπως είπε, όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, ο κ. Σόιμπλε είπε σε όλους ότι οι κανόνες είναι κανόνες, «οπότε αυτό είναι κάτι που ο φίλος μου ο Βίκτορ Όρμπαν πρέπει να το καταλάβει».

Σε παρέμβασή του για το μεταναστευτικό στη συζήτηση με θέμα «Stabilizing the Mediterranean» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Nταβός τόνισε ότι η Ελλάδα είπε ότι κατάφερε να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με αξιοπρέπεια και το ίδιο έκανε και η Ιταλία.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας δημιούργησε δυσκολίες στις κοινωνίες «και τώρα το κυρίαρχο πολιτικό πρόβλημα είναι πώς θα αναχαιτίσουμε τις ρατσιστικές δυνάμεις που δεν πιστεύουν στην Ε.Ε.».

Χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την ανάγκη για κοινή πολιτική στη μετανάστευση. «Το πρόβλημα δεν είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, αλλά γιατί δεν μπορούν να ζήσουν στις χώρες τους» είπε.

Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «παίρνουμε προοδευτικές και τολμηρές αποφάσεις για τον 21ο αιώνα και το ίδιο περιμένουμε και από την Ευρώπη».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα: Ο ένας τρόπος είναι να περιμένουμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Ο άλλος είναι να προσπαθούμε και να βρίσκουμε λύσεις, καμιά φορά με δυσκολίες, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες με δυναμισμό για να λύνουμε προβλήματα». Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι η δική του στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία αν θέλεις να την εφαρμόσεις με σεβασμό, ταυτόχρονα, στο διεθνές δίκαιο. «Είναι πολύ δύσκολη, αλλά απαραίτητη συμφωνία» πρόσθεσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here