Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πετύχαμε εκεί που αποτύχατε-Οι πορφυρογέννητοι των offshore θεωρούν ψίχουλα το μέρισμα-Επενδύουν πολιτικά στην καταστροφή από τις πλημμύρες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σκληρή απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί, έδωσε με την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο θέμα των πλημμυρών και των ευθυνών, κ. Τσίπρας, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να δομήσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο πάνω στην καταστροφή, αποδίδοντας μονομερώς ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής μόνο και μόνο επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ και αποσιωπώντας τις διαχρονικές ευθύνες των προηγούμενων ετών που ο ίδιος αρχικά είχε αναγνωρίσει.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα στελέχη της ΝΔ που αποκάλεσαν «ψίχουλα» και «φιλοδώρημα» το κοινωνικό μέρισμα ύψους έως και 900 ευρώ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταλογίζοντάς τους ότι υποβαθμίζουν το μέρισμα, γιατί στοιχίζει όσο και το «χαρτόσημο των offshore» τους στα Paradise Papers.

«Κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτή η ενίσχυση των 500, 700 ή 900 ευρώ και την αποκαλούν φιλοδώρημα και ψίχουλα» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για το μέρισμα και επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για την εμπλοκή της συζύγου του στα Paradise Papers. «Τόσο στοιχίζουν τα χαρτόσημα για τις offshore στις παραδείσιες νήσους» είπε χαρακτηριστικά. Αντέτεινε, μάλιστα, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το μέρισμα είναι μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι «επικοινωνιακό τέχνασμα» όπως υποστηρίζει η ΝΔ. «Το μέρισμα αποδεικνύει την κοινωνική μεροληψία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των πολλών και υπέρ των αδυνάτων» τόνισε και κατηγόρησε τα στελέχη της αντιπολίτευσης ότι «έβαλαν πλερέζες» στο άκουσμα της διανομής του ποσού του 1,4 δις ευρώ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για όσα υποκριτικά εξαγγέλλει για την οικονομική πολιτική κατηγορώντας την κυβέρνηση για δήθεν υπερφορολόγηση. Οπως τόνισε, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να ξεχνάει επιλεκτικά ότι το διάστημα 2010-2015 επιβλήθηκαν φόροι 30 δις στους Ελληνες!«Γιατί λοιπόν δεν είχατε υπεραπόδοση ή μείωση της ανεργίας;», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Εμείς πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχατε».

Και όταν λέει πως θα μειώσει τη φορολογία, δεν λέει ότι αυτά θα τα κάνει μειώνοντας τις ανελαστικές δαπάνες της δημόσιας υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών παροχών.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η χώρα αλλάζει σελίδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το «κοινωνικό μέρισμα», σημειώνοντας ότι «το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει, για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 1,75%. «Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη έξοδος στις αγορές», συνέχισε.

Έκανε επίσης λόγο για ψέματα και λαϊκισμό της αντιπολίτευσης, η οποία με αντιπροσώπους στο εξωτερικό προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές για το αντίθετο. Θα έλεγα ότι η προσπάθεια σας «καταντάει γραφική».

Μιλώντας για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, σημείωσε ότι η καταβολή της έκτακτης ακατάσχετης και αφορολόγητης ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική θα γίνει άμεσα,.

Όπως είπε, πέραν των μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων, το πιο κρίσιμο είναι ο σχεδιασμός έργων για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε «πού ήσασταν;» τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για παθογένειες δεκαετιών. «Πού ήταν η αντιπολίτευση τα χρόνια που χτιζόταν η Αττική, όταν οι δήμαρχοι έκανα τα ρουσφέτια;», συνέχισε, ενώ τόνισε ότι υλοποιούνται περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2013.

«Επιρρίπτετε την ευθύνη στην περιφερειάρχη. Το 2014 η Περιφέρεια είχε ενταγμένα έργα 100 εκατ., σήμερα 485 εκατ. ευρώ», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, του καταλόγισε ότι επενδύει σε έναν αντιπολιτευτικό λόγο πάνω στην καταστροφή, σημειώνοντας ότι δεν νομίζει ότι αυτή η στάση θα εκτιμηθεί θετικά από την κοινωνία. «Έχουμε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και τώρα της πλημμύρας», σχολίασε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει σε εθνική κλίμακα έργα προϋπολογισμού 1 δισ. σε βάθος πενταετίας, ενώ σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αρμόδιους επιτρόπους για να υπάρξει αρωγή της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες, τόνισε ότι «προχωρήσαμε στη διανομή έκτακτης, επιπλέον ενίσχυσης 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, που επλήγη. Η καταβολή αυτών των χρημάτων θα γίνει άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Και φυσικά τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε και από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η εξάμηνη αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον, όπως είπε, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων και εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω της φυσικής καταστροφής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here