Τραμπ: Μελετά νέους δασμούς 100 δις δολ. στην Κίνα-Σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι «έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου» να αρχίσει να μελετά την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, αξίας «100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σε βάρος της Κίνας, κλιμακώνοντας κι άλλο την ήδη υψηλή ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά το εμπόριο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι νέοι δασμοί που θέλει να επιβληθούνοφείλονται στα «άδικα αντίποινα της Κίνας» για προηγούμενες ενέργειες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγγελίας περί επιβολής δασμών ύψους 50 δισεκ. δολαρίων σε 1.300 κινεζικά προϊόντα.

Ο Τραμπ υπενθύμισε πως οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα (USTR) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κίνα «έχει επανειλημμένα επιδοθεί στη χρήση αθέμιτων πρακτικών για να αποκτήσει πνευματική ιδιοκτησία της Αμερικής».

Οι δείκτες των παραγώγων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήδη πέφτουν μετά την εξαγγελία του Τραμπ, στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της χρηματαγοράς. Οι αγορές κλυδωνίζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των φόβων για το ξέσπασμα ολομέτωπου εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

«Αντί να επανορθώσει την ανάρμοστη συμπεριφορά της, η Κίνα επέλεξε να βλάψει τους αγρότες μας και τις βιομηχανίες μας», εξεμάνη ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρίνισε πως κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν σε ποια ακόμα κινεζικά προϊόντα θα επιβληθούν δασμοί.

Ο USTR Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ωστόσο επισήμανε ότι οι όποιοι πρόσθετοι δασμοί δεν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν ολοκληρωθεί η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης για τους δασμούς έως και 25% στα 1.300 και πλέον κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.

«Έχουμε ήδη χάσει τον εμπορικό πόλεμο»

Πάντως, ο Τραμπ σχολίασε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τον όποιο εμπορικό πόλεμο υπερασπιζόμενος τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει η Ουάσινγκτον σε κινεζικά προϊόντα λέγοντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να έχει ένα «μικρό κόστος» αλλά οι ΗΠΑ μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ καλύτερα έτσι.

«Εχουμε ήδη χάσει τον εμπορικό πόλεμο. Δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο, τον έχουμε χάσει», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης 77 WABC και στην εκπομπή «Bernie & Sid».

«Δεν λέω ότι δεν θα υπάρξει καθόλου κόστος αλλά υπάρχει αύξηση 40% στις αγορές, 42%, επομένως μπορεί να χάσουμε λίγο από αυτό. Αλλά όταν τελειώσει θα έχουμε μια πολύ ισχυρότερη χώρα. Επομένως, μπορεί να δεχτούμε ένα πλήγμα, αλλά ξέρετε κάτι, στο τέλος θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί από αυτό», είπε ο Τραμπ.

Κίνα: Θα λάβουμε και εμείς μέτρα

Από την πλευρά της η Κίνα δήλωσε σήμερα έτοιμη να «πάει μέχρι τέλους» και «όποιο κι αν είναι το τίμημα» σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοήσουν την ένσταση της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας και επιμείνουν στα μονομερή και προστατευτικά (εμπορικά) μέτρα, τότε η Κίνα είναι έτοιμη να πάει μέχρι τέλους, όποιο κι αν είναι το τίμημα», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα λάβει νέα ολοκληρωμένα μέτρα για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στη θέση τους του προστατευτισμού.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επαναλαμβάνει ότι δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο, τον οποίο ωστόσο δεν φοβάται και πρόσθεσε ότι η εμπορική σύγκρουση προκλήθηκε από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα δεν θα διστάσει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ επιβάλουν επιπλέον δασμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, χαρακτηρίζοντας τη διαμάχη για τους δασμούς ως μάχη μεταξύ της πολυμέρειας και της μονομέρειας.

Κατά τον ίδιο, τα οικονομικά κλιμάκια των δυο πλευρών δεν έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα εμπορικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Πάντως, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, είπε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο,χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε ποιο επίπεδο.

«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω να πω ονόματα, δεν θέλω να εκθέσω κανέναν, υπάρχουν συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Θα πηγαίνουν πέρα-δώθε, ΗΠΑ και Πεκίνο, κ.ο.κ», δήλωσε στο Fox Business Network.

Ωστόσο, σε προηγούμενη συνέντευξή του στο Bloomberg ο ίδιος είχε πει πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει.

Μνούτσιν: Μιλάμε με την Κίνα

Εξάλλου, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν, δήλωσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με την Κίνα.

«Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους τακτικά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Εγώ βρίσκομαι σε επικοινωνία».

«Από τη μια πλευρά, είμαστε απόλυτα πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε και να μην εισέλθουμε σε εμπορικούς πολέμους, από την άλλη πλευρά όμως, ο πρόεδρος είναι απόλυτα πρόθυμος να υπερασπιστεί συμφέρονται», σημείωσε.

«Αδικούνται οι ΗΠΑ από τον ΠΟΕ»

Ο αμερικανός πρόεδρος έβαλλε και κατά του ΠΟΕ σήμερα, λέγοντας πως ο Οργανισμός «αδικεί» τις ΗΠΑ ενώ δίνει στην Κίνα «τεράστια προνόμια και πλεονεκτήματα», χωρίς όμως να δίνει αποδείξεις ή παραδείγματα για τον ισχυρισμό του.

«Η Κίνα, η οποία είναι μια μεγάλη οικονομική δύναμη, θεωρείται Αναπτυσσόμενο Κράτος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ως εκ τούτου έχουν σημαντικά προνόμια και πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα έναντι των ΗΠΑ. Νομίζει κανείς πως αυτό είναι δίκαιο. Έχουμε κακή εκπροσώπηση. Ο ΠΟΕ είναι άδικος στις ΗΠΑ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here