Το «σώπα μη μιλάς» του Αλέξανδρου

 

Της Τζωρτζίνας Μύττη*

Ο αθλητισμός είναι δείγμα πολιτικής δύναμης για μία χώρα, με τις επιτυχίες των αθλητών μας η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει διεθνώς στα μέσα ουκ ολίγες φορές ανεβάζοντας το εθνικό μας γόητρο αλλά και δημιουργώντας αξιόλογα πρότυπα για τις νέες γενιές. Όπως οι πολιτικές πρακτικές επιδρούν στην κοινωνία έτσι και ο αθλητισμός είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει τον λαό, άρα  ο αθλητισμός είναι σύμφυτος στην πολιτική ενός κράτους που όχι μόνο συνυπάρχει  αλλά αλληλεπιδρά με την πολιτική.

Μέσω των αθλητικών δραστηριοτήτων δημιουργούνται συλλογικότητες που βοηθούν την διάθεση για εθελοντισμό, οι νέες γενιές διδάσκονται μία αισιόδοξη στάση ζωής που λέει “όχι” απέναντι στη βία, τον ρατσισμό την  χρήση ουσιών όπως και άλλα κοινωνικά φαινόμενα επηρεάζονται θετικά από την συμμετοχή στον αθλητισμό.

Η αθλητική παιδεία που διδάσκεται στον αθλητισμό περικλείει στο φάσμα της την συνεχή προσπάθεια, την συνέπεια, το ήθος τον σεβασμό και τον δίκαιο αγώνα. Εκφραστές της παιδείας αυτής είναι οι αθλητές που έχουν προσωπική και κοινωνική ευθύνη για να μεταλαμπαδεύσουν στις νέες γενιές την ιδεολογία του δίκαιου, του ισότιμου, του ανθρώπινου και του ηθικού, κάτι το οποίο φαίνεται να κάνει ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης!

Δυστυχώς όμως φαίνεται να υπολείπεται η γενικότερη παιδεία από κάποιους συμπολίτες μας που δεν αντιλαμβάνονται τον απλό συλλογισμό ότι η πολιτική και ο αθλητισμός δεν είναι αντίθετοι αλλά αλληλένδετοι όροι και οι αθλητές οφείλουν εκτός από το να διαφημίζουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή να εκτίθενται αφόρητα στη showbiz να έχουν πολιτική άποψη, να την εκφράζουν και  να συμμετέχουν στα κοινά .

Στην μνήμη των Ελλήνων έχει μείνει χαραγμένη η στιγμή που ο Αλέξανδρος αγωνιζόμενος στο Σύδνεϋ το 2000 σπάει το πόδι του, ήταν μία ζοφερή στιγμή στην καριέρα του, όμως η επιμονή και η σκληρή του προσπάθεια έφεραν στην πατρίδα αργότερα δύο αργυρά μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνο το 2008. Η στάση ζωής του αντιπροσωπεύει το αθλητικό πνεύμα έως σήμερα και είναι ο αθλητής που  αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές και να αγωνιστεί κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την καταπολέμηση των ανισοτήτων , του φανατισμού αλλά και να συνδράμει στην δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου για την αντιμετώπιση της ανόδου των ακροδεξιών πολιτικών στην Ευρώπη.

Σε αυτή τη μάχη χρειάζονται προοδευτικοί και δημοκρατικοί άνθρωποι και αυτός ο αγώνας του Αλέξανδρου γίνεται πιο αναγκαίος από ποτέ καθώς οι  φωνές της μισαλλοδοξίας ουρλιάζουν με μίσος και πλησιάζουν επικίνδυνα με ωμούς εκβιασμούς ώστε να καταλύσουν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτός ο αγώνας δεν θα φέρει μετάλλιο αλλά θα προστατέψει το “σπίτι μας” από την ιδεολογία του φασισμού, θα διαφυλάξει την Ελλάδα των πολλών, την Ευρώπη των λαών και τον ανθρωπισμό.

Αλέξανδρε ευχαριστούμε!

 

*υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος  του Δήμου Ζωγράφου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here