Τι είπε ο Τσίπρας στην Κ.Ε. – Πρότεινε Σκουρλέτη για γενικό γραμματέα-Είμαστε στην αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  η οποία συνεδρίασε σήμερα, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος  εισηγήθηκε την εκλογή νέου γραμματέα και πρότεινε  για τη θέση αυτή τον μέχρι σήμερα υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

«Σε αυτή τη διαδρομή η συμβολή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, του Πάνου Ρήγα, ήταν αναντικατάστατη και τον ευχαριστώ γιατί αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στη θέση του γραμματέα επέδειξε ήθος, ανιδιοτέλεια και ουσιαστική συνεισφορά στο κοινό μας σχέδιο.  Είμαι βέβαιος ότι θα είναι το ίδιο παραγωγικός και από το νέο μετερίζι της μάχης», είπε για τον απερχόμενο γραμματέα.

 

«Τώρα στην αυγή της νέας εποχής, πιστεύω ότι το κόμμα μας χρειάζεται μια ακόμη ώθηση, ένα ακόμη παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης, τα μέλη χρειάζονται ένα ισχυρό μήνυμα, ότι το κόμμα για μας είναι προτεραιότητα. Ότι το κόμμα για μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Και ότι κανένα αξίωμα -κυβερνητικό ή όποιο άλλο- δεν έχει για εμας μεγαλύτερη αξία από αυτά τα αξιώματα που προσδιορίζονται από τη συλλογική μας βούληση και τη συλλογική κομματική μας λειτουργία».

Είναι η πρώτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται μετά τα μνημόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και μίλησε για ένα σημαντικό βήμα, ώστε να προχωράμε «χωρίς άλλα μαρτύρια της σταγόνας και διαρκείς εκβιασμούς».

 

«Οσο και αν κάποιοι το υποτιμούν είναι ένα ιστορικό γεγονός» τόνισε. «Τα τελευταία χρόνια η χώρα έγινε η σκιά του εαυτού της και τα κοινωνικά δικαιώματα εξαφανίστηκαν. Και κάποιοι είχαν πει ότι τα μνημόνια είναι ευλογία» σημείωσε. «Στην εποχή των μνημονίων υπήρξε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, αυτή του 2015. Ο λαός δεν αφέθηκε στη μοίρα του και πήρε στα χέρια του τις εξελίξεις. Ηταν ένα ιστορικό «ως εδώ» του λαού. Δεν ήταν άλμα στο κενό αλλά δυο πολύ συγκεκριμένα πράγματα: απόδοση διαχρονικών ευθυνών και εμπιστοσύνη στη μοναδική πολιτική δύναμη που δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης. Γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ναρκοθετήσει μελετημένα κάθε μας βήμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το 2015. «Ομως η Αριστερά σε αυτή τη χώρα, δεν έλειψε ποτέ στο κάλεσμα του λαού και τους μεγάλους αγώνες, δεν φυλαγόταν από την ιστορία, αλλά την έγραφε πάντα σε χρόνο ενεστώτα.»

«Γι΄ αυτό η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη υπόθεση γι΄ αυτό τον τόπο. Το 2015 ο λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, του έδωσε την ευθύνη και την εντολή για μάχη, την οποία δεν τη δώσαμε στο πλάι του λαού, αλλά με το λαό οργανικό κομμάτι αυτής».

«Η Ελλάδα θα παράγει νέο πλούτο, όχι πρόσκαιρα και εφήμερα και η παραγωγή θα έχει την ίδια εξέχουσα θέση με τη διανομή του πλούτου. Παραλάβαμε ανεργία από το 28% από την κυβέρνηση Σαμαρά και την πήγαμε στο 19,5%. Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι».

«Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης:

«Συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.  Όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κ. Μητσοτάκης. Αντίθετα, είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο. Είναι ντροπή η διάταξη για τον υπο-κατώτερο μισθό και είναι  αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας στον εργαζόμενο κόσμο. Η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι.»

«Η έξοδος από τα μνημόνια είναι ένας κρίσιμος, ιστορικός, μεγάλος σταθμός, δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα. Το όραμα μας για την Ελλάδα, μετά και από την εμπειρία στη μεγάλη αυτή μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πλέον ακόμα πιο ισχυρό και συγκροτημένο. Ομως δεν είναι όλοι χαρούμενοι που βγαίνουμε από τα μνημόνια…».

Για τη ΝΔ το μνημόνιο ήταν τελικά ευλογία. Ήταν η καλύτερη αφορμή για να υλοποιήσουν κατά γράμμα την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε στον τόπο εδώ και 40 χρόνια. Σήμερα, όχι απλά υπερασπίζονται τα πεπραγμένα τους, αλλά υπόσχονται ακόμα χειρότερα

 

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης για μια ακόμη φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το ερχόμενο Φθινόπωρο, προσδιορίζοντας ότι κεντρικό σύνθημα-στόχος, είναι η Ελλάδα της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here