Σύνοδος ΕΕ για Brexit: Ενέκρινε το σχέδιο -Προτεραιότητα στους Ευρωπαίους

Ομόφωνα και σε χρόνο ρεκόρ, 15 λεπτών, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ υιοθέτησαν τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θεωρώ ότι η διαδικασία θα είναι δύσκολη γιατί είναι πολύπλοκα τα θέματα αλλά το πιο δύσκολο είναι το χρηματοοικονομικό ζήτημα. Προτεραιότητα μας είναι οι ευρωπαίοι πολίτες που ζουν εκεί και η Ελλάδα έχει πάνω από 70.000 Ελληνες που ζουν και εργάζονται εκεί, επεσήμανε μετά το τέλος της συνόδου, ο πρωθυπουργός.

«Η Ιρλανδία έχει ένα ειδικό καθεστώς ελεύθερης διακίνησης πολιτών που πρέπει να τηρηθεί καθώς και η Ισπανία σε σχέση με το Γιβραλτάρ. Ζητήσαμε και συμπεριλήφθηκε στα πρακτικά ότι το Brexit δεν θα αποτελεί δεσμευτικό κείμενο για σχέσεις με τρίτες χώρες», συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Η έξοδος της Βρετανίας ήταν ένα γεγονός δυσάρεστο και έγινε λόγω της δυσαρέσκειες των πολιτών κατά των πολιτικών της ΕΕ. Τα μηνύματα είναι σαφή. Πρέπει να δουλέψουμε για μια πιο δημοκρατική και δίκαιη Ευρώπη, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Με tweet του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η σημερινή Σύνοδος αποτελεί απόδειξη της «ενότητα εν δράσει».


Αίσθηση προκάλεσε πως και οι 27 ηγέτες κατά την άφιξη τους στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις στα αγγλικά και επέλεξαν τις μητρικές τους γλώσσες.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε πως «δουλεύουμε ενωμένοι και έχουμε έναν μόνο διαπραγματευτή τον Μισέλ Μπαρνιέ. Προτεραιότητα μας είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ». Σύμφωνα με τον Ιταλό, η δεύτερη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις της μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυστηρά «μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εξόδου».

Τέλος, ο Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε πως η σταθερότητα της Ιρλανδίας μέσω μιας συμφωνίας στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ύψιστης σημασίας και ολοκλήρωσε λέγοντας πως το σημαντικότερο στοιχείο για να επιτύχει η ΕΕ μια καλή συμφωνία είναι να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο τραπέζι των ηγετών της Ευρώπης υπήρχαν τρία θέματα τα οποία σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα σχέση της με την ΕΕ). Ο καθορισμός του πλαισίου για τα τρία εκατομμύρια ευρωπαίους και βρετανούς πολίτες που ζουν στις δύο πλευρές της Μάγχης, η τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ΕΕ, οι οποίες ανέρχονται -σύμφωνα με τις Βρυξέλλες- στα 60 δισ. ευρώ και τέλος ο καθορισμός των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας (μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου) και της Ιρλανδίας.

Παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα της άμεσης μεταφοράς των δύο κύριων Ευρωπαϊκών οργανισμών που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία,  την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύσει την πρότασή της για τις «κατευθυντήριες γραμμές» των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι λεπτομερέστερες και θα βασίζονται στις κατευθύνσεις αυτές. Η υιοθέτησή τους από τους 27 προβλέπεται να γίνει στις 22 Μαΐου.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες προκήρυξε η Τερέζα Μέι για να ενισχύσει την πολιτική της στήριξη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here