Παραμένουν, αλλά εντός Σένγκεν, οι έλεγχοι επιβατών από Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια-Εντατικότεροι έλεγχοι και στην Ελλάδα

Προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση που δημιουργήθηκε από τους αυστηρούς ελέγχους που επέβαλε εδώ και περίπου ενάμιση μήνα η Γερμανία στα αεροδρόμια της, σε βάρος των επιβατών πτήσεων από Ελλάδα, φαίνεται ότι βρέθηκε στη τριμερή συνάντηση Ελλήνων, Γερμανών και εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, την οποία η εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό χαρακτήρισε εποικοδομητική.

Πρόκειται ωστόσο, για μια συμφωνία μεταβατική, που δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, αφού δεν καταργεί τους ελέγχους αλλά απλά τους περιορίζει εντός της συνθήκες Σένγκεν, έως ότου υπάρξει οριστική διευθέτηση.

Η Γερμανία θεωρεί, όπως έλεγε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ότι λόγω των πλημμελών ελέγχων στα ελληνικά αεροδρόμια, πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες βρήκαν ευκαιρία να ταξιδέψουν παράνομα. Οπως μάλιστα έλεγαν, το διάστημα Μαρτίου Οκτωβρίου 2017 εντοπίσθηκαν 1000 παράτυποι ταξιδιώτες που ταξίδευαν με πλαστά έγγραφα.

Οπως ανακοίνωσε η κ. Μπερτό, αφού δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, κατ΄αρχάς η γερμανική πλευρά διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι επιβατών από την Ελλάδα θα γίνονται πλέον εντός της ζώνης Σένγκεν και θα περιορίζονται μόνο στην εξακρίβωση της ταυτότητας και της φωτογραφίας του επιβάτη. Μέχρι τώρα οι επιβάτες από την Ελλάδα οδηγούνταν σε ειδική έξοδο των αεροδρομίων εκτός της ζώνης Σένγκεν, όπου γίνονταν συστηματικοί, ακόμη και σωματικοί έλεγχοι όλων των επιβατών.

Από τη πλευρά της η Ελλάδα δεσμεύθηκε να εντείνει τους ελέγχους των επιβατών που ταξιδεύουν από την Ελλάδα σε γερμανικά αεροδρόμια.

Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Γερμανία είχε ενημερώσει την Κομισιόν στις 12 Νοεμβρίου για την παράταση της χρήσης του κώδικα του Σένγκεν που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εισάγουν προσωρινά στοχευμένους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά του για λόγους εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here