Στρατηγική ήττα Ερντογάν στην Κων/πολη-Ανοδο λίρας, υποχώρηση αποδόσεων των ομολόγων έφερε η νίκη Ιμάμογλου

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα η τουρκική λίρα και οι μετοχές ενώ υποχωρούν οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων μετά το σοβαρό πλήγμα που κατάφερε η αντιπολίτευση σε βάρος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κερδίζοντας τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές για τη δημαρχία της πόλης.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εξασφάλισε το 54,21% των ψήφων στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, διευρύνοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες. Ο Μάικλ Έβρι, αναλυτής της Rabobank, δήλωσε ότι το βασικό ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον Ιμάμογλου από το να χρησιμοποιήσει τη δημαρχία του για να αποκτήσει αρκετή δυναμική προκειμένου να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με έναν τραπεζίτη, η έκβαση απομάκρυνε μια πηγή πολιτικής αβεβαιότητας και οι αγορές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα στρέψει τώρα την προσοχή της στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Τουρκία.

«Αυτή η αισιοδοξία θα μπορούσε να είναι περιορισμένη ή προσωρινή καθώς το θέμα των S-400 και οι πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο κινδύνου», δήλωσε ο τραπεζίτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στις 5,72 λίρες ανά δολάριο κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών, κάνοντας ράλι από το επίπεδο των 5,8140 λιρών της Παρασκευής. Νωρίτερα σήμερα η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,697 λίρες ανά δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Ο βασικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου BIST 100 ενισχύθηκε περίπου κατά 2% σήμερα το πρωί ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο άνω του 3%. Η απόδοση του διετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 18,65% από το 19,92% την Παρασκευή.

Στρατηγική ήττα Ερντογάν

Για πολλούς, η ήττα Γιλντιρίμ, του πρώην πρωθυπουργού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένδειξη ότι η κυριαρχία του Τούρκου προέδρου έχει δεχθεί πλήγμα, κυρίως λόγω της ύφεσης, της οικονομικής κρίσης, αλλά και του αυταρχισμού που επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και μετά.

Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, οι ήττες Ερντογάν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη μπορεί να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην τουρκική πολιτική ζωή και ίσως προκαλέσουν αμφισβήτηση ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος του Ερντογάν, ειδικά όσο τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη και σύμβουλο του ινστιτούτου Carnegie Europe, Σινάν Ουλγκέν, η διαφορά που εξασφάλισε ο Ιμάμογλου χθες καθιστά σαφές πως το χθεσινό αποτέλεσμα θα έχει «οπωσδήποτε» συνέπειες για «το μέλλον της τουρκικής πολιτικής».

Αναλυτές επίσης προβλέπουν ότι η ήττα του AKP ίσως πυροδοτήσει ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μεταβολές στην εξωτερική πολιτική. Θα μπορούσε ακόμη και να επισπεύσει τις εθνικές εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2023, αν και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP, άκρα δεξιά) και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν έσπευσε να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Αλλά και τα γερμανικά ΜΜΕ, που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, διαπιστώνουν ότι η νίκη Ιμάμογλου μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην τουρκική πολιτική σκηνή.

«Το σύστημα Ερντογάν κλονίζεται», σχολιάζει ο Μαξιμίλιαν Ποπ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο νικητής των εκλογών έγραψε ιστορία, αλλά και ότι ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον υπό πρωτοφανή πίεση.

Ο αρθρογράφος, επί χρόνια ανταποκριτής του περιοδικού στην Κωνσταντινούπολη, κάνει λόγο για ιστορική νίκη για τον Εκρέμ Ιμάμογλου και το κόμμα του, ενώ υποστηρίζει ότι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «το αποτέλεσμα είναι μάλλον η χειρότερη ήττα της θητείας του». «Μετά την 23η Ιουνίου, λίγα πράγματα θα παραμείνουν ίδια στην τουρκική πολιτική», αναφέρει.

Μεταξύ άλλων θυμίζει τη ρήση του ίδιου του Ερντογάν ότι «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία» και επισημαίνει ότι ο Ιμάμογλου, με τη δεύτερη νίκη του, αναδείχθηκε στον πιο επικίνδυνο αντίπαλο που είχε ποτέ ο Ερντογάν. Και αυτό γιατί κατάφερε να απευθυνθεί όχι μόνο στην κοσμική ελίτ, αλλά σε ευρύ μέρος του πληθυσμού, ακόμη και ευσεβείς μουσουλμάνους, ενώ κέρδισε τις εκλογές ακόμη και σε περιοχές ιδιαίτερα συντηρητικές που θεωρούνταν προπύργιο του Τούρκου προέδρου. «Το σύστημα Ερντογάν δεν κατέρρευσε στις 23 Ιουνίου. Αλλά κλονίζεται όλο και περισσότερο», σημειώνει.

Η αγγλόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle κάνει λόγο για «μείζον χτύπημα» στον Ερντογάν, σε μια εκλογή η οποία θεωρείτο δημοψήφισμα για τις πολιτικές του Τούρκου προέδρου και την δημοτικότητα του κόμματός του. «Η δεύτερη ήττα στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική της πρωτεύουσα, κατάφερε μείζον χτύπημα στον Ερντογάν και στο κόμμα του ΑΚΡ και θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες πολιτικές συνέπειες. Αναλυτές λένε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, πριν από το 2023», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Για την «αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν» κάνει λόγο σε ανάλυσή της η εφημερίδα Bild και επισημαίνει ότι η τελευταία απόπειρα του Τούρκου προέδρου εναντίον της δημοκρατίας, με την ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου, εξελίχθηκε σε αυτογκόλ.

«Η τουρκική δημοκρατία ζει», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης στην εφημερίδα Τagesspiegel, η οποία αναφέρει ότι «η συνδρομή του Ερντογάν στην εξουσία έληξε με αυτήν την ήττα, που είναι απόδειξη της ζωής της δημοκρατίας» και κάνει λόγο για «σημείο καμπής» για την Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά ο Ερντογάν και το κόμμα του δεν μπορούν πλέον να συμπεριφέρονται με την πεποίθηση ότι στο τέλος θα έχουν τη στήριξη των πολιτών.

«Η εξουσία του Ερντογάν διέβη το ζενίθ της», γράφει στη Süddeutsche Zeitung, σε σχόλιο της, η Κριστιάνε Σλέτσερ, η οποία αναφέρει ότι η νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί μεν ηχηρό χαστούκι για την κυβέρνηση, αλλά σημάδι ελπίδας για τη χώρα, καθώς δείχνει ότι παρά τις αδυναμίες του, το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι ικανό για διορθώσεις. Διευκρινίζει πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι συσχετισμοί στην Τουρκία αλλάζουν τόσο γρήγορα.

Ο βρετανικός Guardian από την πλευρά του βλέπει στη νίκη Ιμάμογλου «μια αναπάντεχη νέα ελπίδα για τον αγώνα για δημοκρατία στην Τουρκία», ενώ επικαλούμενος και δηλώσεις πολιτών, σημειώνει ότι μπορεί να είναι σοβαρός αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές του 2023.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ερντογάν, «ο πιο ισχυρός ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας υπέστη το μεγαλύτερο χτύπημα της πολιτικής του καριέρας». Το αποτέλεσμα των εκλογών «δείχνει ότι έκανε πραγματικά καταστροφικό υπολογισμό όταν ζήτησε επανακαταμέτρηση και στη συνέχεια ακύρωση των εκλογών» και πολύ πιθανό είναι πλέον να «προκαλέσει διασπάσεις μέσα στο Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης και ίσως ανοίξει τη συζήτηση για τη μετά-Ερντογάν εποχή».

Επίσης, η ισπανική El Pais, εκτιμά ότι οι εκλογές της Κωνσταντινούπολης «αποδυναμώνουν» τον Τούρκο πρόεδρο. Και εξηγεί ότι η απώλεια του μητροπολιτικού δήμου του αφαιρεί τον έλεγχο και την πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων δημιουργούσε και συντηρούσε πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους. Επίσης τονίζει και τον συμβολικό χαρακτήρα της ήττας του. Η ισπανική εφημερίδα θυμίζει επίσης τη φράση «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία» εξηγώντας ότι η πόλη αυτή είναι «ακτινογραφία» της χώρας σε κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό επίπεδο.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here