Στην ΕΕ η σκυτάλη της αντίδρασης στις παρανομίες της Τουρκίας-Προετοιμάζονται «κατάλληλα» μέτρα και κυρώσεις στην Άγκυρα

Σε συστάσεις προς τη Τουρκία για την παράνομη δραστηριότητά της στη κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να προχωρήσουν οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζοντας έμπρακτα, με κατάλληλα διπλωματικά μέτρα και κυρώσεις,  την αλληλεγγύη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

https://twitter.com/CyprusinEU/status/1140550770296872960?s=20

Σημαντική είναι και η σύνοδος κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, όπου ο Κύπριος πρόεδρο και ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσουν το ζήτημα, ζητώντας σαφή καταδίκη και προειδοποίηση για λήψη αυστηρών κυρώσεων στην Αγκυρα.

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Κατρούγκαλος όταν επιστρέψει θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης συνόδου κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Διπλωματικά και νομικά μέσα από την Κύπρο

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, μίλησε για τα μέτρα που εξετάζει να λάβει η Λευκωσία. «Είναι γνωστό ότι τα μέσα τα οποία διαθέτουμε είναι διπλωματικά και νομικά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες τόσο προς την Ε.Ε. κυρίως αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις σε όλη την διεθνή κοινότητα». Αναφερόμενος στη Σύνοδο των MED7, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «υπήρξε μία πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία «έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες» και ενώ παραμένει ανεπιβεβαίωτη η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αν και υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικών που δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here