Ρεπορτάζ-κόλαφος του Politico για την αστυνομική βία στην Ελλάδα-Σπίρτζης: Για πόσο ακόμη θα διασύρει διεθνώς τη χώρα μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Διεθνώς ρεζίλι έγινε η χώρα μας με δύο δημοσιεύματα στον Guardian και στο Politico.

Oπως σχολιάζει ο τομεάρχης προστασίας του πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχια, Χρ. Σπίρτζης:

Παρότι χθες με δύο έγκυρα και εκτενή δημοσιεύματα των:

Τhe Guardian με τίτλο «Είναι απίστευτο: οι Παππάς και Λαγός κυκλοφορούν ελεύθεροι» της δημοσιογράφου Έλενα Σμιθ (ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ)

και Politico με τίτλο: «Αυξάνεται η αστυνομική βία εν μέσω lockdown στην Ελλάδα» της Νεκταρίας Σταμούλη (ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ)

η χώρα μας διασύρθηκε διεθνώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τηρεί σιγή ιχθύος.

Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει στα δημοσιεύματα, των δυο διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών.

Κατάργηση των διαδηλώσεων, αύξηση της αστυνομικής βίας, κατάχρηση εξουσίας και την ίδια στιγμή διαφυγή των καταδικασμένων ναζιστών της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού, τρεις μήνες μετά την ιστορική απόφαση καταδίκης τους είναι το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που παρουσιάζεται στα δυο δημοσιεύματα, αναδεικνύοντας τα πραγματικά ζητήματα δημοκρατίας και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της χώρας.

Δεν νιώθουμε καμία έκπληξη που η κυβέρνηση «απαξιεί» να απαντήσει ή έστω να σχολιάσει τους Guardian και το Politico.

Ας κατανοήσει όμως η κυβέρνηση του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη ότι διασύρει τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία…

 Το ρεπορτάζ κόλαφος του Politico

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, τους τελευταίους μήνες, έχουν υπάρξει αναφορές για βιαιότητα της αστυνομίας στην Ελλάδα, ειδικά μετά το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου, όπου απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις και η αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγγελθεί πως επιβάλει αυτή την απαγόρευση κάνοντας υπερβολική χρήση βίας.

«Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης έχυν τονίσει ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί τις διαμαρτυρίες», αναφέρει το Politico.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται και οι εκτενείς αναφοράς της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ελλάδα, για περιστατικά κακομεταχείρισης κρατουμένων και διαδηλωτών, υπερβολική χρήση χημικών όπως δακρυγόνα, καθώς και άλλες περιπτώσεις υπερβολικής αστυνομικής βίας.

«Η Διεθνής Αμνηστία – όπως και άλλες οργανώσεις όπως η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κ.α.- αναφέρουν ότι η αστυνομική βαναυσότητα έχει αυξηθεί από τότε που ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Έκθεση αναδεικνύει την ατιμωρησία αστυνομικών για αυθαιρεσίες

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο αλλά ολοκληρώθηκε τον Μάιο, όπως αναφέρει το Politico, μια ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν συχνά με ατιμωρησία όταν συμμετείχαν σε βίαια περιστατικά. Παρατήρησε επίσης αποτυχίες να καταθέσουν κρίσιμοι μάρτυρες υπέρ των κατηγορημένων ή και να εξεταστούν κρατούμενοι από γιατρούς…

«Η αστυνομική βία και η ατιμωρησία έχουν μεγάλο ιστορικό στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν «’μεμονωμένα περιστατικά’», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. «Ειδικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, είναι αρκετά προφανές ότι υπάρχει αύξηση σε αυτά τα περιστατικά».

Νόμος κατά διαδηλώσεων

Το Politico στηλιτεύει επίσης και το γεγονός ότι η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να περιορίσει ή και να απαγορεύσει εντελώς τις διαμαρτυρίες που θεωρούνται ότι απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. «Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο διοργανωτής είναι επίσης υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημία που προκλήθηκε από τους διαδηλωτές, επικρίθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις ομάδες δικαιωμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορές σε πορείες Πολυτεχνείο και Α. Γρηγορόπουλου

Το ρεπορτάζ καταλήγει με συγκεκριμένες αναφορές σε όσα διαδραματίστηκαν στην Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις, όπως τα Γιάννενα, όπου η αστυνομία άσκησε πρωτοφανή βία κατά διαδηλωτών που τηρούσαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η γυναίκα που έλαβε πρόστιμο (αργότερα αποσύρθηκε) 300 € για το λουλούδι που άφησε στο Πολυτεχνείο. Αλλά και η 23χρονη φοιτήτρια Ιατρικής Νάντι Τζόρτζη, στα Γιάννενα που μίλησε για την βίαιη καταστολή πορείας 60 ατόμων στην πόλη και τη νοσηλεία 6 εξ αυτών στο νοσοκομείο. Ενώ εκτενής αναφορά υπάρχει και στα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου, αλλά και στο πρωτοφανές περιστατικό της σύλληψης μιας ολόκληρης οικογένειας, της οικογένειας Κατή, στα Σεπόλια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here