Σε ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της, ετοιμάζεται να επιρρίψει την ευθύνη της δολοφονίας Κασόγκι, η Σ. Αραβία

Η Σ. Αραβία, μετά τη διεθνή κατακραυγή και αλλά και τις πιέσεις των ΗΠΑ βα παρουσιάσει μια πειστική εκδοχή για την υπόθεση της εξαφάνισης και δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι, φέρεται να σκοπεύει να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου σε έναν ανώτερο αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας.

Σύμφωνα με τους New York Times, το βασίλειο ίσως κατηγορήσει τον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρι, σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, που θα μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο ώστε το παλάτι να μπορέσει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη.

«Οι σαουδάραβες κυβερνώντες αναμένεται να πουν ότι ο στρατηγός Ασίρι έλαβε προφορικά άδεια από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να συλλάβει τον Κασόγκι ώστε να ανακριθεί στη Σαουδική Αραβία, και ότι είτε παρανόησε τις εντολές που του δόθηκαν, είτε υπερέβη τη δικαιοδοσία του και διέταξε την αφαίρεση της ζωής του αντιφρονούντα», είπαν ανώνυμες πηγές στην αμερικανική εφημερίδα.

Ο Ασίρι ήταν μέχρι πρότινος ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. Πέρυσι πήρε προαγωγή και του ανατέθηκε ρόλος συμβούλου του πρίγκιπα διαδόχου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ριάντ έχει ήδη ενημερώσει την Ουάσινγκτον για το σχέδιο και πρόσωπα «προσκείμενα στον Λευκό Οίκο έχουν ήδη ενημερωθεί και τους έχει ήδη ειπωθεί το όνομα του στρατηγού Ασίρι».

Ο βασιλιάς Σαλμάν προβάλλεται από ορισμένους στη Δύση ως μεταρρυθμιστής που προώθησε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο. Η εικόνα του όμως αμαυρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της κατακραυγής που προκάλεσε η υπόθεση του δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε.

Παραδοχή Τραμπ για τον νεκρό δημοσιογράφο

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά δήλωσε παραδέχτηκε ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος είναι νεκρός. «Σίγουρα έτσι μου φαίνεται εμένα» απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε σχετική ερώτηση.

Επανέλαβε ότι «περιμένει τα αποτελέσματα των ερευνών», αλλά προειδοποίησε ότι οι συνέπειες θα είναι «πολύ σοβαρές» αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται η Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα απέκλεισε να μειώσει τις πωλήσεις όπλων εκεί.

Οι τουρκικές αρχές επικαλούμενες αποδεικτικά στοιχεία έχουν αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από δεκαπέντε Σαουδάραβες πράκτορες που μετέβησαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη αυθημερόν, προκειμένου να εκτελέσουν την αποστολή εξόντωσης του Κασόγκι, και ύστερα απομάκρυναν το πτώμα του από το κτίριο.

Επεκτείνεται η ακτίνα έρευνας

Στο μεταξύ η αστυνομία της Τουρκίας επέκτεινε την έρευνασε ένα δάσος στα προάστια της Κωνσταντινούπολης και σε μια πόλη κοντά στη Θάλασσα του Μαρμαρά, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους.

Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μεγεθύνουν την ακτίνα της έρευνας, ακολουθώντας την πορεία και παίρνοντας υπόψη τις στάσεις που έκαναν τα αυτοκίνητα που έφυγαν από το προξενείο και από την κατοικία του προξένου τη 2α Οκτωβρίου, την ημέρα που είδαν τον Κασόγκι ζωντανό για τελευταία φορά.

Στελέχη των τοπικών σωμάτων ασφαλείας ανέκτησαν εξάλλου «πολλά δείγματα» από το προξενείο και την κατοικία του γενικού πρόξενου, είπαν οι αξιωματούχοι στο Reuters προσθέτοντας ότι τα δείγματα θα υποβληθούν σε αναλύσεις για να διακριβωθεί εάν φέρουν ίχνη του γενετικού υλικού του Κασόγκι.

Την Πέμπτη Τούρκοι αστυνομικοί έψαξαν για δεύτερη φορά το σαουδαραβικό προξενείο. Συλλέχθηκαν πολλά δείγματα από τις δύο τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων χώματος και νερού. Όλα τα δείγματα θα υποβληθούν σε αναλύσεις για ίχνη του DNA του Κασόγκι.

Ζητούν έρευνα του ΟΗΕ

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζήτησαν την Πέμπτη να διενεργηθεί έρευνα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Η Τουρκία θα έπρεπε να απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ να διενεργήσει μια αξιόπιστη και διαφανή έρευνα», έκρινε ο Ρόμπερτ Μαχόνι, στέλεχος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων των τεσσάρων ΜΚΟ.

Η έρευνα θα επιτρέψει να εξακριβωθούν οι συνθήκες της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και να εξιχνιαστεί ο πιθανολογούμενος φόνος του. Ο στόχος της πρέπει να είναι να εντοπιστεί ποιος διέταξε, σχεδίασε και εξετέλεσε την επιχείρηση για τη δολοφονία του Κασόγκι, τόνισαν οι ΜΚΟ.

Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο επιμένουν στην ανάγκη να διενεργηθεί ανεξάρτητη και διαφανής έρευνα, αλλά δεν είχε προταθεί αυτή να είναι διεθνής.

Ωστόσο «η εμπλοκή του ΟΗΕ θα προσέφερε την καλύτερη εγγύηση αποτροπής των προσπαθειών να απαλλαγεί η Σαουδική Αραβία ή να μπει η υπόθεση κάτω από το χαλί για να διατηρηθούν οι κερδοφόρες επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ριάντ», εκτίμησαν οι οργανώσεις.

«Μόνο ο ΟΗΕ διαθέτει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία που απαιτούνται για να αποκαλυφθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από την εξαφάνιση του Κασόγκι και να τους καταστήσει υπεύθυνους», υπερθεμάτισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λούι Σάρμπονο, ενώ ο Κριστόφ Ντελουάρ των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) έκανε λόγο για μια «μια από τις πιο σοκαριστικές και ακραίες υποθέσεις των τελευταίων ετών».

«Αν η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε αυτό που συνέβη στον Τζαμάλ Κασόγκι, τότε έχει τα περισσότερα να κερδίσει από μια αμερόληπτη έρευνα του ΟΗΕ, η οποία θα διαλευκάνει τι συνέβη», έκρινε από την πλευρά της η Σερίν Τάντρος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here