«Πραξικόπημα κατά του κράτους δικαίου στην Προκαταρκτική»-Καλούν μάρτυρες ως υπόπτους-Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας προειλημμένες αποφάσεις της πλειοψηφίας

Η ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο με την στάση της στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο. Αγνοώντας παντελώς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε κλήσεις μαρτύρων ως υπόπτων, στους οποίους ενέταξε και δημοσιογράφους!

Η κατάρρευση της δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis, έχει οδηγήσει την ΝΔ αλλά και το παρακολούθημά της, το ΚΙΝΑΛ, σε ένα κρεσέντο παραβιάσεων κάθε έννοια νομιμότητα και κράτους δικαίου. Η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει παραπομπές πάση θυσία και δεν ορρωδεί προς ουδενός!

Η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο επιμένει να κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι τρεις από τους μάρτυρες της υπόθεσης, o εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τάρκας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην πρωτοφανή αυτή εξέλιξη και επιφυλάσσεται για τη στάση του εντός της προανακριτικής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, τόνισε ότι η Επιτροπή «δεν μπορεί να καταστήσει κάποιους υπόπτους, πριν από τη σύνταξη του Πορίσματος» σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να καταστήσουμε υπόπτους κάποιους, επειδή τους χαρακτήρισε έτσι ένας ιδιώτης, ο Σάμπη Μιωνής».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Γκιόλιας τόνισε ότι «η διεύρυνση του κατηγορητηρίου αφορά αυτοτελείς πράξεις, οι οποίες αναφέρονται από έναν και μόνο ιδιώτη, τον κ. Μιωνή. Εμείς είμαστε εισαγγελείς ειδικών καθηκόντων. Δεν είναι θέσφατο τα όσα καταγγέλλει ο Μιωνής, το αντίθετο μάλιστα».

Σημείωσε ότι στην προανακριτική «ψάχνουμε την αλήθεια, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς καταθέσεις μαρτύρων, χωρίς αποδεικτικό υλικό. Εμμένουμε να εξεταστούν όλοι οι παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν επί του ερευνητέου θέματος», ενώ πρόσθεσε:

«Χωρίς τη διασφάλιση των εχέγγυων εμείς θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά θα συνεχίσουμε να παριστάμεθα μόνο για να προβάλουμε ενστάσεις στις μεθοδεύσεις σας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να κληθούν ως μάρτυρες οι επόπτες Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Δ. Παπαγεωργίου και Π. Μπρακουμάτσος, οι εισαγγελείς Γ. Καλούδης και Ηλ. Ζαγοραίος, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, ο Ι. Φιλιππάκης και ο δικηγόρος του κ. Μαργωμένος, ο Αλ. Τάρκας και ο εκπρόσωπος του Σάμπη Μιωνή, κ. Ιατρού. Επίσης, η  πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου και οι Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει να κληθεί για εξέταση και πάλι ο Ιωάννης Αγγελής.

«Ένα ακόμα πραξικόπημα κατά του Κράτους Δικαίου» 

Μπροστά στις νέες κυβερνητικές παλινωδίες, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καθώς «με αδιανόητη και πρωτοφανή απόφαση της Ν.Δ.» απορρίφθηκαν όλοι οι μάρτυρες που προτάθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Μάρτυρες, οι οποίοι είναι ανώτατοι και ανώτεροι εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί και που  οι καταθέσεις τους  καθίστανται υποχρεωτικές και αναγκαίες από την ίδια την πρόταση του διευρυμένου κατηγορητηρίου», όπως αναφέρουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινή τους δήλωση και μιλούν για «ένα ακόμα πραξικόπημα κατά του Κράτους Δικαίου».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην καυστική δήλωσή τους επισημαίνουν πως η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης «μετετράπηκε από Συλλογικός Εισαγγελέας σε επιτροπή αποκλειστικά της πλειοψηφίας» και εξηγούν πώς φτάσαμε ως εδώ:

  • Μετά τον πραξικοπηματικό τρόπο αποκλεισμού των Τζανακόπουλου –Πολάκη
  • Μετά  την κατάρρευση της δήθεν «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis,
  • Μετά την εξέταση πλειάδας μαρτύρων παντελώς άσχετων με την υπόθεση που κλήθηκε αρχικά να διερευνήσει η Επιτροπή
  • Μετά την καλπονοθεία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το Κανάλι της Βουλής, κατά την ψηφοφορίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου
  • Μετά από όλα αυτά, η ΝΔ αρνείται να δεχθεί τους μάρτυρες στην Επιτροπή, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα, πλέον, ότι κινείται βάσει προαποφασισμένων σχεδίου και μεθοδεύσεων

«Φαίνεται ότι στο προκατασκευασμένο πόρισμα της Ν.Δ. δεν χωρούν μάρτυρες και αποδεικτικό υλικό, γιατί προφανώς την τρομάζει η αλήθεια», καταλήγουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here