«Έφυγε» ο προσωπικός φρουρός του «γέρου» Γιώργου Παπανδρέου, ο άνθρωπος που πολτοποίησε φακέλους πολιτικών φρονημάτων και τελευταίος «χωροφύλαξ-αστυφύλαξ»

Εφυγε σε ηλικια 90 ετών ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ Μανώλης Μπριλλάκης, ο τελευταίος εν ζωή αρχηγός της Ελληνικης Χωορφυλακής, που επι των ημερών του (1981-1985) αυτή ενοποιήθηκε με την Ελληνικη Αστυνομια Πόλεων. Εκείνος και ο Παναγιώτης Ραφτοπουλος, εν συνεχεία αντικαταστάθηκαν απο τον έναν αρχηγό και για τα δύο σώματα, τον Γιώργο Ρωμοσιό.

Ο Μανώλης Μπριλλακης ανήκε στα νιάτα του στην προσωπική φρουρά του λεγομένου «γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο Αντιστράτηγος Μανώλης Μπριλάκης τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ηλιούπολη, καταγοταν ομως απο τη Σητεία.

Ήταν ο τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής και πρώην συν-αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ από το 1984 έως το 1985

Η κηδεία του Μανώλη Μπριλάκη θα γίνει τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.

Διετέλεσε τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και επωμίστηκε τότε το βάρος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας ( Αστυνομίας Πόλεων-Χωροφυλακής), μαζί με τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Αντιστράτηγο Παναγιώτη Ραφτόπουλο, με τον οποίο υπήρξαν συναρχηγοί του νέου σώματος ( ΕΛ.ΑΣ.), πριν τους διαδεχτεί ο πρώτος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Γιώργος Ρωμοσιός. Εγινε αρχηγός οταν υπουργός Δημόσιας Τάξης (νυν Προστασιας του Πολίτη) ήταν ο Γιώργος Σκουλαρικης, το 1982 με τη νικη του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη. Ο μέχρι τότε αρχηγός, στρατηγός Ριζάς, ο οποίος είχε επιλεγεί από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, είχε υποβάλει την παραίτησή του ήδη από τον Οκτώβριο του 1981 και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αλλά ο Σκουλαρίκης του είχε ζητήσει να παραμείνει στη θέση του προσωρινά.

Ως αρχηγός της Χωροφυλακής πολτοποιησε τους φακέλλους πολιτικών φρονημάτων, αποστράτευσε χουντικά και ακροδεξια στοιχεια ενώ χαρακτηριστική της νοοτροπίας το ήταν η προσπάθειά του να αλλάξει πρόσωπα και καταστάσεις στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία είχε τη φήμη άντρου διεφθαρμένων αξιωματικών με εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες.

Τον Φεβρουάριο του 1984 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου η επικείμενη συγχώνευση Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και η δημιουργία της νέας Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συστήθηκε το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Για μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών, υπήρξε μια κατάσταση συναρχηγίας, όπου ο Μπριλλάκης ως τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής και ο Παναγιώτης Ραφτόπουλος ως τελευταίος αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων καθοδηγούσαν ταυτόχρονα το νέο Σώμα, προτού αποχωρήσουν και οι δύο και αποστρατευτούν τον Φεβρουάριο του 1985.

Τον Ιούνιο του 1987 διορίστηκε νομάρχης Χανίων από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούλιο του 1989.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here