Ομόφωνο «όχι» από το Συμβούλιο Εφετών στο τρίτο αίτημα της Αγκυρας για έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών

 

Ομόφωνα απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Όπως είπε η πρόεδρος του Συμβουλίου, Ιωάννα Κλάπα, ως προς τα στοιχεία που προσκομίστηκαν για τις αποδιδόμενες σε αυτούς κατηγορίες είτε δεν συνεισέφεραν κάτι νέο, είτε ήταν παντελώς αόριστα.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε η ίδια, οι «8» δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, ενώ κινδυνεύουν να υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Νωρίτερα «όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών πρότεινε προς το δικαστικό συμβούλιο η Εισαγγελέας της έδρας, Ευγενία Κυβέλου.

Ως μάρτυρες, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εξετάστηκαν ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιαννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Και οι δύο επισήμαναν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, λέγοντας πως η έκδοσή τους στη γειτονική χώρα ισοδυναμεί με εισιτήριο για βασανιστήριο και άδικη δίκη.

Από την πλευρά τους οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, αφού περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

«Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα, είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει σε βάρος των «8» οι τουρκικές αρχές, οι στρατιωτικοί είναι κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Για την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης με απόφαση του ο Άρειος Πάγος τα ποινικά τμήματα του οποίου δεν έκριναν την ουσία των κατηγοριών αλλά επικαλέστηκαν την κατάλυση του κράτους δικαίου στην Τουρκία και την πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των εκζητουμένων.

Η δίκη αυτή έρχεται πάντως σε μια κρίσιμη περίοδο με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς να παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Οι Τούρκοι αρνούνται ότι θα ζητήσουν ανταλλαγή, όμως είναι γνωστή η συνήθεια των γειτόνων σε ¨τούρκικα παζάρια».

Χθες πάντως δημοσιεύθηκε σε τουρκικά ΜΜΕ βίντεο που φέρεται να δείχνει τους 8 στρατιωτικούς να κρατούν όπλα και να συμμετέχουν σε κινήσεις, την ημέρα του πραξικοπήματος.

«Το φερόμενο ως νέο βίντεο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα βίντεο που υπάρχει εδώ και 20 μήνες», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο συνήγορος των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που το καθεστώς Ερντογάν ζητεί την έκδοσή τους, σχολιάζοντας τα πλάνα που παρουσίασαν οι γείτονες και ανέφεραν ότι πρόκειται για στιγμιότυπα από τη συνάντηση τους, στην οποία οργανώθηκε το πραξικόπημα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here