Πυροβολισμοί με 4 νεκρούς λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στην Τουρκία

Συμπλοκή που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα σημειώθηκε λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε το philenews η συμπλοκή σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο του Ερζουρούμ ανάμεσα σε μέλη του κόμματος του Ερντογάν και αυτού της Ακσενέρ. Νεκρός έπεσε ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του IYI parti, καθώς και ακόμη δυο ψηφοφόροι που βρίσκονταν στο χώρο, ενώ υπήρξαν και επτά τραυματίες.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονος δεν έχει επιβεβαιώσει το περιστατικό ωστόσο έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για τις αναφορές αυτές.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 όλα τα εκλογικά κέντρα στην Τουρκία, όπου σχεδόν 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψήφισαν για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η καταμέτρηση ξεκίνησε άμεσα και προτεραιότητα δίνεται στα ψηφοδέλτια που αφορούν τις προεδρικές εκλογές.

Μια πρώτη εικόνα αναμένεται να υπάρχει γύρω στις 18:00, ενώ λίγο πριν τις 19:00 εκτιμάται πως θα υπάρχουν τα πρώτα αξιόπιστα ποσοστά.

Ο Ταγιπ Ερντογάν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 13:30, όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με την σύζυγό του Εμινέ. Στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ που είχαν ψηφίσει νωρίτερα. Ο Ερντογάν είπε ότι ενημερώθηκε πως η μεχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που, όπως είπε, δείχνει δημοκρατική ωριμότητα, «Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια», εξήγησε.

Μίλησε ακόμα για δημοκρατική επανάσταση στην Τουρκία με τις σημερινές εκλογές  και πρόσθεσε πως η συμμετοχή λίγο μετά τις 13:30 οπότε και ψήφισε «ήταν πάνω από το 50%». «Είναι καλή η συμμετοχή. Με αυτές τις εκλογές θα ζήσουμε μια δημοκρατική επανάσταση στην Τουρκία. Ελπίζω ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να προοδεύει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια δυσκολία» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, η πολιτική δύναμη του οποίου δοκιμάζεται.

Οι εκλογές εισάγουν επίσης ένα νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο επεδίωκε εδώ και καιρό να υιοθετηθεί ο Ερντογάν και το οποίο υποστήριξε μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων σε δημοψήφισμα που έγινε το 2017 για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι επικριτές του νέου αυτού συστήματος δηλώνουν ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας στο κράτος αυτό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι θα εδραιώσει την «αρχή ενός ανδρός».

Οι εκλογές χαρακτηρίζονται ως οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών αφού ο νέος πρόεδρος συγκεντρώνει στα χέρια του υπερεξουσίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here