Παρέμβαση της ΕΕ για ταχεία επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών-Κομισιόν: Να λυθεί το θέμα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ

Η Κομισιόν ελπίζει στην ταχεία διευθέτηση του ζητήματος των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην ελληνο – τουρκική μεθόριο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, που θα πρέπει να υπάρχει πάντα μεταξύ χωρών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτημα του real.gr για το αν υπάρχει κοινοτική αρμοδιότητα, ή δυνατότητα εμπλοκής της Κομισιόν για το θέμα των στρατιωτών, δήλωσε πως «η Κομισιόν τελεί εν γνώση του περιστατικού» και σημείωσε ότι «και οι Υπουργοί Άμυνας που συνεδριάζουν σήμερα έχουν ενημερωθεί για το θέμα από τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας».

Τόνισε δε ότι η Κομισιόν ελπίζει σε μια γρήγορη και άμεση διευθέτηση του θέματος στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δυο κρατών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

ε επόμενη ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο η Επιτροπή φοβάται ότι η Τουρκία επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση εν όψει της Συνόδου της Βάρνας (σ.σ. 26 Μαρτίου), λαμβάνοντας υπόψη και την ήδη επισφαλή κατάσταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι δε θα ήθελε να προβεί σε κανενός είδους εικασίες, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ένα συνοριακό επεισόδιο και ότι αυτού του είδους τα περιστατικά θα πρέπει να επιλύονται φιλικά, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας δύο στρατών που αποτελούν επίσης μέλη του ΝΑΤΟ. 

Ερωτηθείς εν συνεχεία για τη Σύνοδο της Βάρνας και για το αν υπάρχουν αμφιβολίες για τη διεξαγωγή της, ο Σχοινάς περιορίστηκε να σημειώσει ότι η Επιτροπή εργάζεται για την προετοιμασία της Συνόδου και συμμετέχει ενεργά σε όλους τους άξονες εργασίας που θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή της.

 

Κληθείς τέλος να σχολιάσει γιατί η ΕΕ εμφανίζεται τόσο προσεκτική στις δηλώσεις της και φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής σε ένα ζήτημα που αφορά τις σχέσεις δύο κρατών μελών, της Ελλάδας και της Κύπρου, και μίας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, της Τουρκίας, όταν δε συμβαίνει το ίδιο σε άλλες αντιπαραθέσεις μεταξύ τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υποστήριξε ότι απάντησε στην ερώτηση για το συνοριακό επεισόδιο, επισημαίνοντας ότι παράλληλα λαμβάνει χώρα το Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας και ότι θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου της ΥΕ/ΕΕ Federica Mogherini, γι’ αυτό και δε θα ήθελε να αναπαράγει ερωτήματα ή ειδήσεις που αφορούν την άμυνα, τη στιγμή που οι πολιτικοί υπεύθυνοι είναι παρόντες και συνεδριάζουν. Όσον αφορά τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέπεμψε στη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk στην Άτυπη Συνάντηση των 27 στις 23 Φεβρουαρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here