Ωρα μηδέν στο Κυπριακό: Yπό κατάρρευση οι συνομιλίες στη Γενεύη από την αδιαλλαξία της Τουρκία-Τσαβούσογλου: Δεν συζητάμε αποχώρηση στρατευμάτων

Σε σημείο μηδέν φαίνεται ότι βρίσκονται οι συζητήσεις της Γενεύης για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς η Τουρκία δείχνει αδιάλλακτη στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, επιμένοντας να κρατήσει τα παρεμβατικά δικαιώματα της στο νησί και απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Κύπρο. 

«Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους», είπε ο κ. Κοτζιάς κατά την άφιξή του στον χώρο της διάσκεψης.

«Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε», δήλωσε χθες ο κ. Αναστασιάδης.

Η τουρκική αδιαλλαξία

Πληροφορίες, φέρουν τον κ. Τσαβούσογλου, να απαντά στον έλληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, ότι η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει τα στρατεύματά της στη Κύπρο καθώς και τα δικαιώματα παρέμβασης της σε αυτό, έως ότου οι Τουρκοκύπριοι νοιώσουν ασφαλείς.

«Μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις, είναι αδιαπραγμάτευτα για τους Τουρκοκύπριους δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στα αγγλικά και απαντώντας σε ερωτήσεις Ε/κ δημοσιογράφων.

Είμαι υπεύθυνος να προασπίσω τις ανησυχίες των Τ/κ και οι Τ/κ εξακολουθούν να έχουν ανησυχίες σε ότι αφορά στην ασφάλεια είπε. Και συνέχισε: Αντί να τους κατηγορούμε γιατί εξακολουθούν να έχουν αυτές τις ανησυχίες, ας δούμε ουσιαστικά γιατί τις έχουν.

Ερωτηθείς για την ρήτρα η οποία θα προνοεί τον τερματισμό της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, είπε πως αυτή η ρήτρα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο ούτε στα όνειρά μας. Δεν θα υπάρξει τέτοια ρήτρα επανέλαβε, τονίζοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί γιατί τα θέλουν οι Τ/κ.

Πάντως ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι από την πρώτη μέρα στο Κραν Μοντανά η τουρκική πλευρά καταθέτει ξεκάθαρα τις απόψεις της στο πλαίσιο που ζήτησε ο ΓΓ των ΗΕ. Είμαστε ξεκάθαροι είπε, σε αυτά που μπορούμε και σε αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/tsavousoglou-ta-tourkika-stratevmata-tha-paraminoun-sto-nisi

 

Το πακέτο Γκουτιέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολίτη της Κύπρου, ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κατέθεσε στο πλαίσιο του διαλόγου ένα πακέτο διαλόγου για να ξεπερασθεί το αδιέξοδο. Το εν λόγω πακέτο, περιλαμβάνει ιδέες για διατήρηση αποσπασμάτων της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ στα μεγέθη της συμφωνίας του 1960, αλλά όχι στη λογική των εγγυήσεων, καθώς και προσεγγίσεις που αφορούν την εκ περιτροπής προεδρία, τους χάρτες και το περιουσιακό, τις οποίες επεξεργάστηκε.

Ομως ούτε αυτό το πακέτο, φαίνεται να λειτούργησε θετικά για εξεύρεση λύσης.

«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ένα πλήρες πακέτο συμφωνίας στο οποίο η κάθε πλευρά μπορεί να συνεισφέρει με δικές της προτάσεις για να συμπληρωθεί», ανέφερε στον «Π» έγκυρη διπλωματική πηγή, σημειώνοντας ότι τόσο ο γ.γ. όσο και η ΕΕ, η Ελλάδα και η Βρετανία συνεισέφεραν στη διαμόρφωση, για πρώτη φορά, των πολιτικών συνθηκών που παραπέμπουν σε κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων. Στο «πακέτο Γκουτέρες» περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, θέσεις για όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα.

Οι σημερινές συνομιλίες

Οι συνομιλίες διεξάγονται και σήμερα σε δύο φάσεις. Αρχικά θα γίνουν διαβουλεύσεις για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και στη συνέχεια για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

«Σήμερα είναι μια νέα μέρα», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελβετία του γ.γ. του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here