Ο ήλιος μειώνει την διάρκεια ζωής του κορωνοϊού-Τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Για τα ευρήματα ερευνητών της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία δείχνουν πως ο κορωνοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης, μίλησε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής σχολίασε πως φαίνεται η αντοχή του ιού επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορωνοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντιστηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό. Συγκεκριμένα ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες.

Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα», επεσήμανε ο Μπράιν. «Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

Πρόσθεσε ακόμη τις παρατηρήσεις του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) το οποίο σε νέα ανακοίνωση για τις καιρικές συνθήκες τονίζει πως η μέγιστη κορύφωση του κορωνοϊού αναμένεται σύντομα. Ωστόσο το ECDC δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία, λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόρδας  πως σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις η μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να μειωθεί περίπου 20% εξαιτίας της καλυτέρευσης του καιρού. Ωστόσο, τόνισε πως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει χαλάρωση και σε καμιά περίπτωση πλήρη άρση των μέτρων.

Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here