Novartis: Ως θύμα πολιτικών διώξεων αυτοσυστήνεται ο Μανιαδάκης-Οι «πιέσεις» των εισαγγελέων και οι καταθέσεις άλλων μαρτύρων ότι δωροδόκησε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα

Ως θύμα πολιτικής διωξης αυτοπαρουσιάζεται ο Μανιαδάκης, που σε συνέντευξή του  στο δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρώτου Θέματος» κάνει έναν αχταρμά τους αμερικανούς, το FBI, τους δικηγόρους του FBI στην Ελλάδα, τους Ελληνες εισαγγελείς και την κυβέρνηση που τον καταδιώκουν όλοι μαζί πολιτικά.

Υποστηρίζει ότι ναι μεν μετέφερε οικοσκευή, αλλά δεν το εσκαγε, γιατί είχε ενημερώσει τις αρχές περί του ρεβεγιον στη Βαρκελώνη. Επισης υποστηριζει ότι τον πιεζαν οι εισαγγελείς να καταθέσει τι γνώριζε για τρεις συγκεκριμένους πολιτικους, τοθς Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα ενώ αυτός δεν ήξερε τιίποτα.

Σς άλλη συνέντευξή του στον Σκάι, ο κατηγορούμενος πλέον για την υπόθεση της Novartis παραδέχτηκε πως οι εισαγγελείς τον πίεσαν να απαντήσει μετά από καταθέσεις άλλων προστατευόμενων μαρτύρων που τον εμφανίζουν ότι δωροδόκησε τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Δηλαδή, δυο μάρτυρες πριν από αυτόν και πριν την προσπάθεια φυγής του στο εξωτερικό είχαν καταθέσει πως ο Ν. Μανιαδάκης ήταν αυτός που χρημάτιζε τους πολιτικούς. Έτσι οι εισαγγελείς του ζήτησαν να καταθέσει αν όλα αυτά ισχύουν.

Στη συνέντευξή του ο Μανιαδάκης δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί επέλεξε να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας ενώ κατά τη δήλωσή του προσέτρεξε απλώς να καταθέσει ως τεχνοκράτης.

Δεν μπόρεσε επίσης να εξηγήσει γιατί και οι Αμερικάνοι του ζητούσαν να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας και τελικά για ποιον λόγο έχει καταθέσει στο FBI εφόσον ήταν απλώς ένας… τεχνοκράτης.

Παρά το φιλικό δημοσιογραφικό περιβάλλον που δεν τον πίεσε για τις λεπτομέρειες όσων παρέθετε έγινε εμφανές ότι ο Μανιαδάκης επέλεξε να καταθέσει με «κουκούλα», όπως έλεγαν οι μέχρι πρότινος αντίπαλοί του, για λόγους που δεν μπόρεσε να εξηγήσει.

Εκθεσή του το FBI τον υποδεικνύει ως πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο Novartis. Και γι’ αυτό το λόγο έγινε η προσέγγισή του από τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη, ο οποίος συνεργαζόταν με τις αμερικανικές αρχές για το ελληνικό κομμάτι του σκανδάλου.

Ο κ. Μανιαδάκης δεν απάντησε γιατί όπως υποστήριξε εκτός από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές και το FBI, τον πίεζε να καταθέσει ενταγμένος σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Επίσης δεν ρωτήθηκε για όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία που έχει καταθέσει εναντίον του Μάριου Σαλμά, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Παραδέχτηκε πάντως ότι θα έφευγε μόνιμα στο εξωτερικό αλλά θα δήλωνε στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών.

Επίσης λέει ότι ο λογος που τον κατατρέχουν πολιτικά οι…. Αμερικάνοι ήταν που «δεν τον ενδιέφερε να μπει στο αμερικανικο σύστημα προστατευομένου μάρτυρος» οποτε τον ενέπλεξαν. Επίσης πιστέυει ότι οι δικηγόροι των Αμερικανών   τον κατατρέχουν επίσης επειδή είναι «κύκλοι που έχουν άλλα συμφέροντα».

Η συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα:

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΡΟΥΤΙΝΑΣ με τις ντουλάπες και τον καναπέ

«Δεν ηθελα να παραπλανήσω, θα πήγαινα στη Μαδριτη για Πρωτοχρονιά, το  ηξεραν» υποστηρίζει

Και ερωτώμενος  απο το δημοσιογράφο για το αυτονόητο, όμως,  δηλαδή αν θα έμενε εκεί ή θα επέστρεφε μετά το ρεβεγιόν,  τα μασάει

» Είχα ενημερώσει για τα σχέδιά μου. Και δεν συλλήφθην (sic), απλά με κράτησαν πολλές ώρες στο αεροδρόμιο. Κάνω 60-70 πτήσεις το χρόνο και πάντα ενημέρωνα προσωπικά. Την περασμένη εβδομαδα τους είπα ότι θα πάω στη Μαδρίτη και θα γυρίσω σε μια εβδομάδα ή όποτε μου το ζητήσουν.  Δεν υπήρχε διάταξη που να απαγορεύει να ταξιδέψω. Θα πρέπει να ειμαι αφελής να πάρω τρεις νταλίκες οικοσκευή και να το σκάσω. Ηταν ένα προγραμματισμένο χριστουγεννιάτικο ταξιδι. Τους ειχα ενημερώσει . Δεν τους αιφνιδίασα.»

Φυσικά δεν λέει τι την ήθελε την οικοσκευή για ένα ρεβεγιον και ο δημοσιογράφος τον ξαναρωτάει

-Θα μεταναστεύατε; Τους το είπατε;

Εκεί ο Μανιαδάκης «τα μασάει»

«Είχα πει ότι ήταν ένα συνηθισμένο ταξιδι και θα ξαναγυρνούσα όποτε με χρειαζονταν. Είχα ενημερώσει και μου ειχαν πει και τη διαδικασία Θα ημουν ανόητος να φύγω χωρίς να ενημερώσω. Εχω κάνει δεκάδες ταξιδια. Πάντα επανέρχομαι.»

Βεβαια σε κανένα δεν είχε πάρει οικοσκευή. Και σημειωτέον σε κανένα δεν ειχε προηγηθεί το ερώτημα των εισαγγελεων για τη δικη του δραστηριότητα και συγκεκριμένα για 120.000 ευρώ ή 200.000 ευρώ που οι άλλοι δυο προστατευομενοι μάρτυρες λένε ότι πήρε για να επηρεάσει σχετικά με νομοσχέδιο για συμψηφισμό χρεών φαρμακευτικών εταιρειών. Παρουσιαζει δε το νομοσχέδιο ως «μνημονιακή υποχρέωση» και αρνείται το ρόλο του ως συμβουλου επειδή… δεν ήταν έμμισθος σε επιτροπή

«Εμένα ως εμπειρογνώμονα με καλουσαν και στην τρόικα και αλλου. Δεν ήμουν μισθωτός σύμβουλος. Πήγαινα με την ιδιότητα του καθηγητή της Δημόσιας Σχολης Υγειας», λέει.

Και επιμένει

«Εγώ θέλω να περάσει το εξής: ειναι τυχαίο που με κατηγορουν σε αυτη τη φάση; Ειναι τυχαίο που μου ασκουν  πιέσεις για ευθύνες πολιτικών;»

Κατηγορεί τους εισαγγελείς για τις αδιάκριτες ερωτήσεις τους

«Στο αεροδρόμιο μου επαν ότι υπάρχει κατηγορητήριο σε βάρος μου για πρώτη φορά και ειναι γεμάτο αναλήθειες. Εγώ δεν ήμουν ποτέ αξιωματουχος του υπουργείου Υγείας και δεν ημουν ποτέ διορισμένος σε επιτροπή. Καθηγητής ήμουν στη σχολη δημόσιας υγειας. Το κατηγορητήριο αναφέρει  απλώς ότι ένας από τους άλλους δυο μάρτυρες θυμήθηκε ξαφνικά οτι πήρα 120.000 ευρώ  για να εξυπηρετήσω συμφέροντα της Novartis, ούτε ποιος μου τα έδωσε, ούτε γιατί. Και ότι ειχα επαφές με κυβερνητικους αξιωματουχους.  Υπαινισσονται ότι βοήθησα να περάσει νομος της Βουλής που συμψηφίζει τα χρέη των φαρμακευτικων επιχειρήσεων. Αυτό δεν είναι παράνομο, δεν προκύπτει ζημία για το δημόσιο. Και ήταν αποφαση τς τρόικας. Και όλως τυχαια πάλι ο άλλος μάρτυρας λεει ότι είχα χρηματιστεί απο τον Φρουζή, και είπαν ότι δόθηκαν τα χρήματα στη γυναίκα μου αλλά είπαν λάθος ονομα, δεν είπαν το όνομα της γυναίκας μου, ήταν άλλης γυναίκας το όνομα.  Εμένα με κάλεσαν να ελέγξω για υπερτιμολογήσεις και δεν βρήκα τίποτα.  Με κατηγορούν και μου ασκουνται πιέσεις για να παραδεχθώ ενοχές πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν γνωριζω αν έχουν κάνει κάτι  και τι. Να πω για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Στουρνάρα. Για αυτους τους τρεις ρωτάνε, μέχρι το 2014. Εχω κληθεί δεκάδες φορές απο τους τρεις εισαγγελείς, για πολλά ζητήματα, να τους εξηγήσω τεχνικά ζητήματα κ.λπ., δυο φορές ομως μου ασκηθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών ότι οι αλλοι δυο μάρτυρες με κατηγορουν »

-Σας είχε αποδοθει καποια κατηγορία μέχρι πριν απο λίγες μέρες; ερωτάται

-Οχι, γιατί δεν θα ήμουν προστατευόμενος μάρτυρας αν ημουν κατηγορουμενος. Η κατηγορία προέκυψε τη Δευτέρα το μεσημέρι στο αεροδρόμιο. Με πίεσαν στις δυο συναντήσεις που ειχα λίγες μέρες προτου ταξιδέψω. Με κατηγορουν  ότι πηρα λεφτά για να επηρεάσω αποφάσεις αλλά και ότι έχω πάρει χρήματα για να τα δώσω και σε πολιτικούς. Για αυτά τα τρια πρόσωπα με ρωτουν αν ηξερα αν δωροδοκουνταν .

Oταν ερωτάται πως ενεπλάκη, αρχίζει να μπερδεύει τους κύκλους που τον διώκουν πολιτικά με το FBI και τους δικηγόρους του FBI, που τον ενέπλεξαν «με το έτσι θέλω» επειδή αρνηθηκε να καταθέσει στις ΗΠΑ και να μπει σε προγραμα προστασίας μαρτύρων!!!

» Δεν με ενδιέφερε το πρόγραμμα των ΗΠΑ. Και με ενέπλεξαν Απο τη στιγμή που με ενέπλεκαν, ήθελα να βοηθήσω τη δικαιοσύνη για να φανεί η αληθεια, να φανει ότι η διωξη ειναι πολιτική»

-Εχει γραφτεί ότι έχετε δώσει άλλα στοιχεία στο FBI και άλλα στην Ελλαδα, του λέει ο δημοσιογράφος

-Οχι, ό,τι κατέθεσα στην Ελλάδα τα κατέθεσα και στο FBI, ειναι στοιχεία που δειχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα, τις αυξήσεις στα φάρμακα, την πιθανή ζημια στο δημοσιο. Πρωτα τα έδωσα στην Ελλάδα πριν απο ένα χρόνο και εν συνεχεία μου ζητάνε και οι Αμερικανοί να δώσω στοιχεία. Και τους ειπα τα ίδια. Οι Αμερικανοι ηταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στοιχεία απο τους άλλους δυο περί εμπλοκής μου και είπα ότι τους θεωρώ αναξιόπιστους και ότι πρέπει να διασταυρωθουν αυτά τα στοιχεία και να περνάει στο ντούκου το ότι λέει  κάποιος κατι και καταστρέφει μια ζωή. Υπάρχει προβλημα με κάποια φάρμακα που αυξηθηκε η τιμή τους κατά περιόδους, αυτό ξέρω. Επισης η σχέση των εταιριεών με τους γιατρους. Είναι κι αυτό ένα ζήτημα. Ομως για πολιτικες ευθύνες δεν ξέρω τίποτα, ούτε και γις σχέσεις με τους γιατρους ξέρω να πω.

Η εταιρεία που είχα και οι συναλλαγές που είχα με την Novartis ήταν εντάξει.

Δεν ημουν διορισμένος συμβουλος κανενός, ως καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημοσιας Υγείας,  πήγαινα ως εμπειρογνωμονας. Με καλουσαν ως εμπειρογνώμονα σε διάφορες συναντήσεις με την τρόικα.  Δεν έλεγα την άποχή μου μόνο για τις τιμές στα φαρμακα, αλλά και για τα νοσοκομεία, δεκάδες εισηγήσεις για διάφορα ζητήματα.

Βρήκατε υπερτιμολογήσεις; τον ρωτάει ο δημοσιογράφος

Βρήκα σε συγκεκριμένα φάρμακα αυξησεις, αλλά έπρεπε να ζητηθουν οι λόγοι απο τις αρμοδιες υπηρεσίες.

Τον ρωτάει ο δημοσιογράφος αν έχει κάτι να προσθέσει

«Εγω εκείνο που θέλω να περάσει», λέει, «είναι ότι  μου ασκούσαν πιέσεις για να πω αν υπήρχαν ευθύνες σε πολιτικά προσωπα. Λένε ότι δεν συνεργάστηκα όχι γιατι δεν τους εδωσα στοιχεια απο μελέτες, αλλά επειδή δεν τους εδωσα στοιχεια για δωροδοκίες.»

Δείτε εδώ την συνλεντευξλη του στον Σκάι

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here