ΝΔ: Ψεύτης με σφραγίδα ο Κουρουμπλής, αναμένουμε την παραίτησή του-Tι λέει ο EMSA για το αίτημα της Ελλάδας-Τι απαντά ο υπουργός

Ψεύτη με σφραγίδα αποκαλεί η ΝΔ τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρπυμπλή, σχετικά με το πότε εστάλη το αίτημα συνδρομής στην απορρύπανση προς την EMSA και αναμένει όπως αναφέρει την παραίτησή του.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει:

«Μετά την σημερινή επιβεβαίωση της Εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Θαλάσσιας Ασφάλειας (ΕΜSA), κυρίας Russeva, ότι η Κυβέρνηση έστειλε το αίτημα συνδρομής το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Κουρουμπλής είναι ψεύτης με σφραγίδα και αναμένουμε την παραίτησή του».

Το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, είχε επιτεθεί με δριμύτητα κατά του κ. Κουρουμπλή, λέγοντας ότι καθυστέρησε ως τις 13 Σεπτεμβρίου για να ζητήσει από την EMSA συνδρομή στην απορρύπανση του Σαρωνικού, με το ειδικό πλοίο που διαθέτει και ζήτησε την παραίτησή του.

Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι ο κ.Μητσοτάκη να μην βιάζεται γιατί τον έχουν πληροφορήσει λάθος, καθώς το πλοίο της EMSA ήταν σε αποστολή κι επέστρεψε στον Πειραιά στις 12 Σεπτεμβρίου. Τον προκάλεσε μάλιστα να ελέγξει όσα λέει, κι αν αποδειχθεί ότι ψεύδεται, τότε θα έχει κάθε λόγο να ζητά την παραίτησή του.

Τι λέει ο EMSA

Η  εκπρόσωπος τύπου του EMSA Ραντίνα Ρούσεβα,  μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το αίτημα της Ελλάδας προς τον Οργανισμό έφθασε αργά το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν πάντα 16 πλοία stand by και η έγκριση επιχειρήσεων δίνεται 24 ώρες μετά την υπογραφή συμβολαίου με την εκάστοτε χώρα μέλος.

Η κ. Ρούσεβα υπογράμμισε επίσης ότι το αίτημα από κάθε χώρα μέλος γίνεται μέσα από τον μηχανισμό Thesis ο οποίος έχει έδρα στις Βρυξέλλες και στην περίπτωση της χώρας μας το αίτημα κατατέθηκε από την ελληνική πολιτεία στις 12 Σεπτεμβρίου.Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό το αίτημα μίας χώρας όταν το κοντινότερο διαθέσιμο πλοίο του EMSA είναι σε αποστολή η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε πως δεν έχει καμία σχέση η αποστολή πλοίου με τις εργασίες που εκτελούνται, καθώς υπάρχουν 16 πλοία σε όλη την Ευρώπη πάντοτε διαθέσιμα.

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο τελικώς έγινε η επικοινωνία από την πλευρά της χώρας μας η κα. Ρούσεβα σημειώνει πως το ελληνικό αίτημα στον μηχανισμό Thesis μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO) κατατέθηκε την 12η Σεπτεμβρίου και στον EMSA έφτασε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Το συμβόλαιο με την ελληνική πλευρά για την χορήγηση πλοίου έχει υπογραφεί στις 01:17 τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου και το πλοίο ξεκίνησε να επιχειρεί στις 11:00 π.μ (ώρα Ελλάδος).

Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος τύπου του EMSA ξεκαθάρισε πως μετά την υπογραφή του συμβολαίου είναι απόλυτη ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης το πώς θα διαθέσει το συγκεκριμένο πλοίο και ποιο σχέδιο θα ακολουθήσει για την καταπολέμηση του ζητήματος που έχει προκύψει.

Τι απαντά ο Κουρουμπλής

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της EMSA Radina Russeva (Ραντίνα Ρούσεβα), όπως δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλά ενημερωμένος, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,Παν. Κουρουμπλής.

Αναφέρει ότι «το ελληνικό αίτημα προς την EMSA κατατέθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι στις 13 όπως υποστηρίζει τόσες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης. Δηλαδή κατατέθηκε δύο ημέρες μετά το ναυάγιο και όχι τέσσερις όπως λέει ο αρχηγός της Ν.Δ. Θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι το ναυάγιο έγινε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και όχι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου» προσθέτει ο υπουργός.

Ο κ.Κουρουμπλής αναφορικά με τα 16 πλοία που έχει διαθέσιμα ο EMSA ανά πάσα στιγμή, υπογραμμίζει τα εξής: «Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ποιο πλοίο είναι προτιμότερο. Αυτό που είναι ήδη στην Ελλάδα ή το πιο κοντινό στην Ελλάδα, το οποίο ήταν στη Μάλτα και με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 10 κόμβων που αναπτύσσει, θα ερχόταν σε 3,5 ημέρες; Προφανώς το ελληνικό πλοίο, το οποίο ανέλαβε υπηρεσία, αμέσως μόλις τελείωσε την αποστολή που εκτελούσε», αναφέρει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here