Μογκερίνι-Χαν: Ο λόγος τώρα στο κοινοβούλιο και τους πολιτικούς των Σκοπίων

Με κοινή τους δήλωση η Υπατη εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Φ. Μογκερίνι και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια και καλούν όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς να συμβάλλουν στις συνταγματικές αλλαγές κατά τη συζήτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για ιστορική συμφιλίωση και αποφασιστικό βήμα της χώρας προς την ΕΕ.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Με ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που άσκησαν το δικαίωμα ψήφου είπε ναι στην συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα του ονόματος και για την ευρωπαϊκή πορεία τους.

Το Κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προβεί στις επόμενες ενέργειες για την εφαρμογή της συμφωνίας αναφορικά με το όνομα, αποφασίζοντας σχετικά με την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για αποφασιστικό βήμα της χώρας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εναπόκειται πλέον σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς να ενεργήσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων τους, υπεράνω των πολιτικών κομματικών κατευθύνσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει πλήρως και να συνοδεύει τη χώρα, τα θεσμικά της όργανα και όλους τους πολίτες της.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here