Μία ώρα τετ-α-τετ Τσίπρα-Ερντογάν στη Ν. Υόρκη για Αιγαίο, προσφυγικό, Κυπριακό-Τι συμφώνησαν

Μια ώρα διηρκεσε η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές πριν από τη συνάντηση, η συζήτηση αφορούσε στις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, στο τετ α τετ διαπιστώθηκε βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, με τον κ. Τσίπρα να θέτει στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην μείωση της έντασης στην περιοχή, μέσα και από συνεχή επικοινωνία, ενώ αποφασίσθηκε και η επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, αποφασίσθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας Αθήνας-Άγκυρας στα ζητήματα ασφάλειας, καθώς και η μείωση των προσφυγικών ροών με απόλυτη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Οι δύο ηγέτες αποφάσησαν, ακόμη, να επαναφέρουν τη θετική ατζέντα, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, ενώ τέθηκε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ επεσήμανε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως πρέπει να γίνει επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, επανέλαβε ωστόσο τις πάγιες τουρκικές θέσεις στο ζήτημα.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές ο Ερντογάν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Το απόγευμα στις 17:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) θα απευθύνει ομιλία στο Concordia.

Η σημερινή δραστηριότητα του πρωθυπουργού ξεκινά το πρωί, στις 08:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και ο ΓΓ του ΟΗΕ υποδέχεται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου στις 9:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) να ξεκινήσει η Γενική Συζήτηση της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την «Παγκόσμια Ηγεσία και τις κοινές ευθύνες για ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here