Μέρκελ: Σημαντική προόδος στην Ελλάδα-Να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις-Εξήγησα στον κ. Μητσοτάκη ότι ωφελεί όλους η λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τόνισε λίγο πριν την αναχώρησή της από την Αθήνα,  η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κόπωση. Επανέλαβε επίσης ότι παραμένει η διαφορά της με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα του ονοματολογικού στην ΠΓΔΜ και επέμεινε πως είναι προς όφελος όλων να υπάρξει λύση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δ. Βαλκάνια.

«Φυσικά υπάρχει κόπωση από τις πολλές μεταρρυθμίσεις, και προσπάθησα να καταστήσω σαφές ότι πρέπει εν τούτοις να αναγνωρίσει κανείς τις προόδους και ότι πρέπει να συνεχισθεί αυτός ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, διότι έτσι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και διότι έτσι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας σε δήλωσή της μετά το πέρας της διήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα. Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό μέλος της Ε.Ε.

Για την συνάντησή της με τπν κ. Μητσοτάκη είπε ότι «ανήκουμε στην ίδια ιδεολογική οικογένεια, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, ιδίως σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας στην Ελλάδα». Σημείωσε ωστόσο ότι «σε ένα θέμα έχουμε μία διαφωνία, σχετικά με το σχεδιαζόμενο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Εξήγησα με κάθε σαφήνεια ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και στη χώρα της «Βόρειας Μακεδονίας» στο μέλλον. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές γνώμες τις οποίες δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε, κάτι το οποίο δεν με εξέπληξε, ανταλλάξαμε όμως απόψεις γύρω από το θέμα αυτό».

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι η συνεισφορά της Ελλάδας είναι τεράστια, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση. «Όλοι στην Ε.Ε. έχουμε την γνώμη ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα, αλλά δεν δίνουμε κάποια ικανοποιητική απάντηση στις χώρες που βρίσκονται σε αυτά για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους που συνεχίζουν να έρχονται. Στο ζήτημα αυτό πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε από κοινού», εξήγησε.

Η κ. Μέρκελ κατέγραψε επίσης ότι υπάρχει η βούληση στην Ελλάδα να προχωρήσει προς τα μπρος η χώρα, ενώ διαμήνυσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να είναι ένας καλός εταίρος και στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, είτε σε αυτοδιοικητικό ή περιφερειακό επίπεδο, είτε σε θέματα πολιτισμού ή νεολαίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Θεσσαλονίκη το 2020,. Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε «ιδιαιτέρως τη συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης, διότι η φυγή πολλών ευφυών ανθρώπων από την Ελλάδα, οι οποίοι δεν βρίσκουν καμιά δυνατότητα απασχόλησης εδώ, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. Θα ήταν πολύ καλό αν καταφέρναμε να το σταματήσουμε αυτό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here