Μάριος Skinky: Ο έρωτας είναι μορφή Τέχνης

 

Συναντήσαμε τον “Tattoo Artist” Μάριο Skinky και μας είπε τις απόψεις του για τον έρωτα, τον ρατσισμό, τον Χρυσό Βούδα και άλλα ενδιαφέροντα.

 

 

 

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σταμούλη*

———————-

 

 

Ποιά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου σου ελκύουν την προσοχή;

Για μένα το καθαρό βλέμμα και το χαμόγελο λειτουργούν ως μαγνήτες.

Δώσε μας τον ορισμό του έρωτα.

Ο έρωτας είναι μορφή τέχνης, έμπνευσης και φαντασίας. Αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τη δημιουργία των πιο όμορφων πράξεων.

Ποιό σημείο του γυναικείου σώματος συνιστά το κατ΄ εξοχήν θελκτικό σημείο, για να ασκήσεις την Τέχνη σου;

Προσωπικά λατρεύω τα τατουάζ στα γυναικεία πλευρά. Είναι από τα πιο θηλυκά σημεία του γυναικείου κορμιού.

 Τι συναισθήματα προκαλεί το γεγονός ότι κάποιος φέρει ανεξίτηλα στο σώμα του την Τέχνη σου;

Αυτό είναι ένα από τα μαγικά στοιχεία του τατουάζ.  Δεν φέρει μόνο την τέχνη μου πάνω στο κορμί του, αλλά και την ενέργεια, τα συναισθήματα, ακόμα και τον πόνο, που γεννήθηκε εκείνη την στιγμή.

 Ποιό είναι το πιο όμορφο τοπίο που έχεις αντικρύσει ποτέ;

Η εικόνα, που μου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου, είναι ένα ξημέρωμα πάνω σ’ ένα πλοίο. Μαγευτική η στιγμή που αντικρύζεις  την ανατολή του ήλιου καταμεσής του πελάγους.

Σε ποιά εποχή του παρελθόντος θα ήθελες να έχεις ζήσει;

Στις αρχές του 20ου αιώνα στην Μ. Ασία, εκεί όπου γεννήθηκαν και οι παππούδες μου. Εποχή με αξίες, ήθη και ιδανικά.

Ας υποθέσουμε ότι είσαι Υπουργός Πολιτισμού για 5 ημέρες.  Σε τι θα εστίαζες κατ΄ αρχάς;

Η Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, είναι πολύ, πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, στο θέμα του τατουάζ. Συνεπώς, η ανάδειξη ειδών τέχνης, που κακώς χαρακτηρίζονται underground, όπως το τατουάζ και το graffiti, θα αποτελούσε πρώτο μου μέλημα.

Ποια προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς θα ήθελες να έχεις γνωρίσει;

Τον Bob Marley. Το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά κατά κύριο λόγο πολιτικής στάσης.  Με τη “φωνή του”, εν μέσω συναυλίας του, ένωσε τη διχασμένη Τζαμάικα, βάζοντας τους δύο πολιτικούς αντιπάλους να δώσουν τα χέρια, σηματοδοτώντας έτσι το πέρας της εμφυλιακής βίας.  Η κορυφαία αυτή πράξη του απέσπασε το μετάλλιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ποιόν Έλληνα πολιτικό παραδέχεσαι και τι τατουάζ θα επέλεγες γι αυτόν;

Δεν υπάρχει κάποιος σύγχρονος πολιτικός που ενστερνίζομαι τις απόψεις ή το έργο του.  Θα ανατρέξω στην Ιστορία και στον Ιωάννη Καποδίστρια. Το τατουάζ, λοιπόν, που θα έκανα στον Καποδίστρια, θα ήταν η Ελληνική σημαία, γιατί είναι από τους λίγους ανθρώπους, που έζησαν σε αυτόν τον τόπο και θα εδικαιούτο να κουβαλάει το ιερό μας σύμβολο στο κορμί του.

Ποιό τατουάζ θα έκανες στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και ποιό στον κ. Τσίπρα, αν υποθέσουμε ότι στο ζητούσαν;

Στον κ. Μητσοτάκη θα έκανα ένα μεγάλο τετράφυλλο τριφύλλι στο μπράτσο για καλή τύχη.  Στον κ. Τσίπρα θα έκανα ένα μεγάλο ερωτηματικό στο στέρνο, γιατί έχω την εντύπωση πως ακόμα ψάχνει το δρόμο του.

Αν υποθέσουμε ότι σου ζητήσουν ένα τατουάζ που αντιβαίνει στις ηθικές, πολιτικές και πολιτιστικές σου αντιλήψεις, πώς θα αντιδρούσες;  Για παράδειγμα μία φράση που εξάρει τις φυλετικές διακρίσεις ή που βάλλει κατά της Δημοκρατίας, θα δεχόσουν να την κάνεις τατουάζ;

Πιστεύω πως το κορμί του ο καθένας το διαχειρίζεται όπως επιθυμεί.  Σχέδια που εξάρουν τον ρατσισμό είναι απαγορευτικά στο πλαίσιο των δικών μου ηθικών ορίων και συνεπώς τέτοιο σχέδιο δεν θα δεχόμουν να κάνω.  Δεν θα είχα όμως ενδοιασμό για σχέδια, που αφορούν σε θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις.

 

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, τα τατουάζ χρησιμοποιούντο ως σύστημα αναγνώρισης των κρατουμένων.  Πως νιώθεις που η Τέχνη σου έχει συνδεθεί με τη μελανή αυτή σελίδα της Ιστορίας;

Η τέχνη της δερματοστιξίας μετρά ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων.   Την συναντάμε πολλές φορές ως μέσο στοχοποίησης και στιγματισμού σε διάφορες φυλές και κοινωνίες. Σαν τους Ναζί, έτσι και οι Ρωμαίοι, όπως και πολλοί άλλοι λαοί, σημάδευαν με τατουάζ τους σκλάβους και τους εγκληματίες. Σαφώς και δεν νιώθω περήφανος για τη χρήση αυτή, αλλά εν τέλει είναι μέρος της ιστορίας της τέχνης του τατουάζ.

Είναι μοναχική η άσκηση της Τέχνης σου;

Ναι, για μένα είναι, και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που με γοητεύει.

 Τι σου προκαλεί έμπνευση δημιουργίας;

Πηγή έμπνευσής μου είναι η ίδια η τέχνη του τατουάζ δεδομένου ότι αποτελεί φιλοσοφία.  Επιπλέον, ο ίδιος ο πελάτης  αποτελεί πηγή έμπνευσης μέσω των ιδεών και των “θέλω” του, τα οποία διεγείρουν τη φαντασία μου. Η επιθυμία του αποτυπώνεται σε τατουάζ μέσω της Τέχνης μου και αυτό συνιστά μία διαδικασία που με μαγεύει.

 

Θα μας δώσεις τον ορισμό του ταλέντου;

Ταλέντο είναι το έμφυτο χάρισμα.. δημιουργείς κάτι με ευκολία, χωρίς να το έχεις διδαχθεί, ίσως και καλύτερα από κάποιον που το έχει διδαχθεί αλλά δεν διαθέτει ταλέντο.  Αν όλοι διαθέτανε και ανέπτυσσαν το ταλέντο τους, θα επικρατούσε…μεγάλη φασαρία στον κόσμο!Ποιό έργο Τέχνης σε έχει καθηλώσει;

Ο Ναός του Χρυσού Βούδα στην Ταυλάνδη.  Έμεινα άφωνος στη θέα του.  Το μνημείο έχει φτιαχτεί από ατόφιο χρυσάφι, ύψους τριών περίπου μέτρων και βάρους 5,50 τόνων.

—————-

Το Studio του Μάριου Skinky βρίσκεται στην Αρτέμιδα-Αττικής (2η πάροδος Αρτέμιδας), τηλέφ: 6987 587 808

 

*Η Κέλλυ Σταμούλη είναι Δικηγόρος.  Σπούδασε Νομικά και Θέατρο στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here