ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε η αναβάθμιση των 85 F-16-ΟΙ ΗΠΑ αποδέχθηκαν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας

Το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, ενέκρινε την αναβάθμιση των 85 F-16, καθώς οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν τις πληρωμές με βάση το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών.

Στόχος είναι να εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο Viper συνολικά 85 F-16 και συγκεκριμένα τα 55 F-16 Block 52+ και τα 30 τελευταίας παραλαβής F-16 Block 52+ Advanced. To συνολικό κόστος εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια,σε βάθος οκταετίας.

H αναβάθμιση των F-16 θα ξεκινήσει μέσα στο 2018, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2026. Tο πρώτο από τα F-16 που θα έχει αναβαθμιστεί στην έκδοση «Viper», θα είναι περίπου οκτώ ετών. Όση είναι σήμερα η ηλικία των F-16 Block 52+ advanced που αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα ανακατασκευής.

Πρόθεση της Ελλάδας είναι οι εργασίες αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων και αντικατάστασης του ραντάρ των F-16 να γίνουν στην ΕΑΒ, πάντα υπό την επιτήρηση Αμερικάνων τεχνικών.Στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα καθηλώνονται περίπου 12 αεροσκάφη προς ανακατασκευή.

Την ίδια ώρα, ανώτατες πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρουν ότι (περίπου 800 εκατ. δολάρια, όπως είχε πει και ο Πάνος Καμμένος).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here