Κυριάκος-Αλέξης- Φώφη: Κρυμμένες αλήθειες και ανακολουθία, αμήχανη πικρία, δανεική “επιτυχία”

 

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Μια πρώτη εκτίμηση για τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των δύο επόμενων σε δύναμη κομμάτων στην πρώτη μέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στην βουλή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε επίπεδο εντυπώσεων το παιγνίδι μοιράστηκε. Παρότι η συζήτηση αυτή μόλις δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές είναι παραδοσιακά μία μάλλον άχαρη αντιπαράθεση στη οποία ο νικητής των εκλογών κάνει περίπατο, ο παντοδύναμος με βάση την ισχυρη φρέσκια λαική εντολή Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Ηταν μία μάχη στην οποία ο καθένας χρησιμοποίησε τα όπλα που είχε για να κερδίσει καποιες εντυπώσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κερδίσει τις εντυπώσεις με τις εξαγγελίες του για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και αλλαγές και χρησιμοποίησε ως μεγαλη εξαγγελία την μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% κι απο το τρέχον έτος. Μια εξαγγελία σωστά μελετημένη επικοινωνιακά αφού είναι επίκαιρη καθώς σε λίγο καιρό θα σταλούν οι ειδοποιήσεις για πληρωμή του φόρου και επιπλέον δεν την γνώριζε κανείς. Πέτυχε ετσι: πρώτον να αποκρύψει απο που θα βρεί τα χρήματα για να καλύψει την μαύρη τρύπα, που θα δημιουργηθεί αφού ο στόχος για πρωτογενές πλέονασμα 3,5% είπε οτι θα τηρηθεί και δεύτερον: οι φιλίες δυνάμεις του στον τύπο και στην ευρύτερη παράταξη του να επικεντρώσουν σε αυτό το “πιασιάρικο” θέμα και όχι στα όσα δεν είπε και δείχνουν μια ανακολουθία σε σχέση με την αντιπολιτευτική τακτική του οπως ειναι η τήρηση του πλεονάσματος, που είχε δεσμευθέι ότι θα την επαναδιαπραγματευθεί, η ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, η αλλαγη του ασφαλιστικού με την ιδιωτικοποιηση της επικουρικής ασφάλισης κ.α.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε στην ομιλία του με επιτυχία είναι αλήθεια τις ανακολουθίες του πρωθυπουργού (για την ονομασία της Βόρεια Μακεδονίας, την τραγωδία στο Μάτι, τα πρωτογενη πλεονάσματα, …κ.α ) και την σιωπή του σε κρίσιμα θέματα όπως π.χ στο ασφαλιστικό. Είναι γεγονός όμως ότι δεν ασχολήθηκε ιδίαιτερα με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη όπως π.χ στα φορολογικά κάθως όπως είπε θα το κάνει στην δευτερολογία του. Επίσης επιχείρησε να πείσει ότι θα κάνει προγραμματική αντιπολίτευση και όχι αντιπολίτευση καταστροφολογίας, όπως έκανε ο ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε αρκετές φορές ότι παραδίδει την χώρα, σε πολυ καλύτερη κατάσταση απο εκείνη που την παρέλαβε το 2015. Στις αναφορές του αυτές ήταν εμφανής η πίκρία του για το γεγονός ότι παρόλα αυτά έχασε τις εκλογές και η αμηχανία του για τη νέα θέση στην οποία βρίσκεται.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φωφη Γεννηματά έδειξε με την ομιλία της ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της στις προσφατες εκλογές ήταν έργο … Μητσοτάκη τον οποίον μάλλον θα πρέπει να ευχαριστεί. Δηλαδη δεν ήταν το 8% που έλαβε και το οποίο αν και αυξημένο σε σχέση με το 2015 είναι πολύ μικρό αλλά το γεγονός οτι η Ν.Δ βγήκε αυτοδύναμη και δεν χρειάστηκε να γίνει το δεκανικι της έστω και δια της ψήφου ανοχής που έλεγε προεκλογικά η κ. Γεννηματα. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, που άλλα θα έλεγε χθες αν αναγκαζόταν να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φάνηκε ότι έχει μπει πολύ καλά στο πετσί του μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης, που λέει σε όλα όχι χωρίς να αναλαμβάνει ευθύνες παρότι το κόμμα της έχει πολλές και μεγάλες αν και όχι τις αποκλειστικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέση της για πρωτογενές πλεόνασμα άμεσα 2% χωρίς να εξηγεί από που θα καλυφθεί η μάυρη τρύα και με ποιό τρόπο αυτο θα πεισει τους δανειστές να το δεχθούν!

Οι δευτερολογίες ίσως να είναι να είναι πιο ενδιαφέρουσες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here