Κοτζιάς: Η χώρα κέρδισε από την επίσκεψη Ερντογάν-Κατέδειξε το δίκιο μας διεθνώς-Υπήρξε μετακίνηση των θέσεων του σε πολλά ζητήματα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κριτήριο για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί το συμφέρον της χώρας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ν Κοτζιάς, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαλλαγεί από φοβικά σύνδρομα, καθώς τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο.

«Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα κέρδισε από την επίσκεψη Ερντογάν. Έδειξε σε όλο τον κόσμο ποιος είναι αυτός ο οποίος υπερασπίζεται τις αρχές του διεθνούς Δικαίου, τις Συνθήκες και τη συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς. Πήρε υποχωρήσεις σε πολιτικά πεδία και πήρε πρακτικά ζητήματα και λύσεις, που τα έχει ανάγκη η χώρα στις σχέσεις της με ένα γείτονα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς στην τρίωρη παρουσία του στην Επιτροπή.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: Για πρώτη φορά ο Ερντογάν, και σε αντίθεση με όλα όσα έλεγε στο παρελθόν, δήλωσε ότι δεν θέτει θέματα κυριαρχίας ή εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Θα μου πείτε «Τον πιστεύεις;». Η ζωή θα αποδείξει πόσο κοντά ποδάρια έχουν τέτοιες δηλώσεις, ή δεν έχουν. Αλλά το ότι αναγκάστηκε ενάντια στη θέλησή του, ενάντια στις απόψεις του -να συμφωνήσουμε ότι είναι ενάντια στις απόψεις του- να κάνει αυτές τις διατυπώσεις, τι αποδεικνύει; Ότι δεν βγήκε κερδισμένος από εδώ, αλλά στριμωγμένος. Όταν αναγκάζεσαι να υποχωρείς και να λες αυτά που δεν πιστεύεις. Να υιοθετήσω το επιχείρημά σας (σ.σ. προς; Αντιπολίτευση) ότι δεν τα πίστευε. Αλλά όταν αναγκάζεσαι να λες αυτά που δεν πιστεύεις, έχεις κάνει ένα βήμα πίσω.Και έχει σημασία αυτό το βήμα πίσω; Έχει, και έναντι του διεθνούς παράγοντα. Διότι αποδεικνύουμε στο διεθνή παράγοντα ποιος είναι αυτός που έχει αναθεωρητικές βλέψεις και ποιος είναι αυτός που στηρίζεται στο διεθνή νόμο και στον κανόνα.

Ο κ. Κοτζιάς αντέκρουσε και την κριτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση τον εμπιστεύεται πολιτικά και νομικά», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «από την πλευρά της Τουρκίας, πέραν του Ερντογάν, ουδείς μπορεί να λύσει πρακτικά ζητήματα. Πέραν του Ερντογάν κανείς δεν μπορεί να λύσει το Κυπριακό».

Οπως είπε,μεταξύ όσων συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είναι και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Ουδείς έθεσε ζήτημα ότι η κυβέρνηση δεν έπραξε και δεν είπε τα σωστά. Ό,τι στραβό έκανε ο Ερντογάν, το χρεώσατε στην κυβέρνηση. Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα κέρδισε, γιατί έδειξε ποιος έχει δίκαιο στο επίπεδο διεθνούς δικαίου και πήρε πρακτικά αποτελέσματα σε μια σχέση με τον γείτονα» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, κλείνοντας την συνεδρίαση.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι περήφανη που συνολικά έχει αναβαθμίσει τη χώρα» και πρόσθεσε αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν: «Υπήρξε μια μετακίνηση, δεν λέω σεισμική, ανάμεσα στις απόψεις που εξέφρασε πριν έρθει και σε αυτά που είπε έπειτα από δύο ημέρες στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών στην εισαγωγή του έσπευσε να απαντήσει στην κριτική ως προς την σκοπιμότητα της επίσκεψης Ερντογάν, λέγοντας πως πρέπει να αναζητάς δίαυλο επικοινωνίας με τον δύσκολο γείτονα, ενώ ως παράδειγμα επικαλέστηκε την σχέση Νότιας και Βόρειας Κορέας.

«Δεν είμαστε σύμφωνοι με αδράνεια. Θέλουμε εξωτερική πολιτική που έχει πρωτοβουλίες δικές της. Δεν υποστηρίζουμε τον απομονωτισμό, αλλά την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική εκεί που θέλουμε να προωθήσουμε θέσεις και συμφέροντα ή εκεί που έχουμε προβλήματα. Οι διακρατικές σχέσεις δεν είναι ίδιες με αυτές που έχουμε με έναν γείτονα. Δεν μπορείς να τον βγάλεις από την θέση που είναι. Πρέπει να αποφασίσεις: συνομιλώ ή όχι; Στην Κορέα μου είπαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το βαλλιστικό, αλλά ότι δεν έχουν κανάλι συνομιλίας με την Βόρεια Κορέα. Όλες οι υπεύθυνες κυβερνήσεις συζητούν και με τον πιο δύσκολο γείτονα» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Κατά συνέπεια, στο ερώτημα σύγκρουση ή ειρήνη, πρωτοβουλίες ή παθητικότητα, απαντήσαμε καλώντας -μετά από επίσκεψη που κάναμε στην Τουρκία- τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Δεν φοβόμαστε καμία επίσκεψη και καμιά συνομιλία».

Υπογράμμισε, δε, ότι «με τον Ερντογάν αν θέλετε να οικοδομηθεί πλαίσιο ειρήνης, αυτός είναι ο πυρήνας εξουσίας. Με οποιοδήποτε άλλον και αν συζητήσουμε δεν κρατά τις δεσμεύσεις του. Εμείς υπηρετούμε την χώρα. Δεν βγάζουμε συναισθηματικό άχτι».

Ο κ. Κοτζιάς, σχετικά με όσα ζητήματα ήγειρε ο Τούρκος πρόεδρος την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, είπε πως «έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία και τις λέμε δημόσια και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι ενοχλούνται», για να προσθέσει ωστόσο ότι «υπήρξε μετακίνηση του κ. Ερντογάν -δεν λέω ότι ήταν τεκτονική- μεταξύ των θέσεων που εξέφρασε ερχόμενος και των θέσεων που ανέπτυξε φεύγοντας από την Ελλάδα».

Κίνδυνος ατυχήματος

Πάντως, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε στην Τουρκία, οι δύο χώρες δεν είχαν κανέναν δίαυλο επικοινωνίας και κινδύνευαν από το φαινόμενο… της χιονόμπαλας.

«Το Σεπτέμβριο στο Ταλίν συναντήθηκα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και είπα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην έχουμε επικοινωνίες όπως συμβαίνει από το πραξικόπημα και μετά. Υπάρχει μεγάλη  Αν δεν έχεις επικοινωνία τα λάθη και τα ατυχήματα μπορούν να οδηγήσουν σε χιονόμπαλα».

«Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν λέω ότι το πιστεύει, αλλά αυτά δήλωσε» επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών απαριθμώντας τα θετικά της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου είπε μεταξύ άλλων πως:

«Η αρχική θέση του κ. Ερντογάν περι αμφισβήτησης της Λωζανης μετατράπηκε σε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης στην άλλη, την Ανατολική πλευρά. Υπήρξε σαφής δήλωση ότι δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν λέω ότι τα πιστεύει αλλά αυτά δήλωσε. Υπήρξε δήλωση ότι η η μουσουλμανική κοινότητα περιλαμβάνει Πομάκους και Ρομά και είναι πρωτοφανής παραδοχή. Είπε ότι διατυπώνει παράκληση γιατί δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Ζήτησε συγγνώμη για τους διωγμούς στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του ’50. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βγήκαν και υπερασπίστηκαν την συνθήκη Λωζάνης. Νομίζει κανείς ότι αυτή η υπεράσπιση έπεσε από τον ουρανό».

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Θράκη και όσα είχαν συμφωνηθεί ανέφερε: «Συμφωνήσαμε μαζί του να μην κάνει μεγάλη συγκέντρωση και με σημαίες. Δεν την έκανε. Να μην κάνει ομιλίες και πήρε ένα μεγάφωνο σε ένα σχολείο. Τι είχε κάνει το 2004; Έκανε τέσσερις ομιλίες εκτός συμφωνίας. Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν καθυστέρησε μία ώρα για να αναπαυθεί. Στην προηγούμενη επίσκεψη καθυστέρησε κατά τέσσερις ώρες γιατί εκτός προγράμματος επισκέφθηκε χωριά όπου έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις με οργανωμένες επισκέψεις από Τουρκία. Έχουμε έναν Ερντογάν να κάνει ό,τι γουστάρει και με εμάς δεν έγινε τίποτα από αυτά».

Το παρασκήνιο της συνέντευξης στον Σκάι

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο της συνέντευξης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στον Σκάι,,  είπε ότι δόθηκε μετά από παρέμβαση του τούρκου επιχειρηματια των ΜΜΕ Ατζούν Ιλίτζαλι που είναι σύμβουλος του και συνεργάζεται με τον Σκάι αφού είναι παραγωγός του reality show «Survivor».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε συμφωνήσει να δώσει συνέντευξη στο κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αλλά υπαναχώρησε από την απόφασή του αυτή έπειτα από παρέμβαση του… τούρκου επιχειρηματία στο χώρο των ΜΜΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε για την επίμαχη συνέντευξη σε ελληνες συνομιλητές του «φαίνεται ότι έκανα λάθος».

Ακόμη ο κ. Κοτζιάς απέρριψε και τις αιτιάσεις ότι ο τούρκος πρόεδρος επέβαλε να μιλήσει δημόσια στην Κομοτηνή και μάλιστα υπήρξε και μίνι διπλωματικό επεισόδιο με τον υφυπουργό Γιάννη Αμανατίδη.

«Το 2004 ο Ερντογάν έκανε τέσσερις ομιλίες που δεν είχαν συμφωνηθεί στη Θράκη» και πρόσθεσε: «Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση τον έβαλε να εφαρμόσει το πρόγραμμα στη Θράκη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν από μερικά χρόνια που η Θράκη έγινε φύλλο και φτερό» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Τέλος ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι περήφανη που συνολικά έχει αναβαθμίσει τη χώρα.

Υπεραμύνθηκε της προετοιμασίας που έγινε και υπερασπίσθηκε τους έλληνες διπλωμάτες:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θαυμάσιους διπλωμάτες. Και ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα που είναι εξαιρετικός, καθυβρίστηκε από Βουλευτή της αντιπολίτευσης. Εξαιρετικός! Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος υπερασπίστηκε τη χώρα τις μέρες που βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι, είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έμεινε 7 χρόνια στο Πακιστάν, όπου υπηρέτησε, και στο  Αφγανιστάν, είναι ένας άνθρωπος  που έφτιαξε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με γειτονικές χώρες και βρέθηκε καθυβριζόμενος. Είναι εξαιρετικός. Όπως εξαιρετικός είναι και ο Γενικός Γραμματέας. Και, σημειωτέον, αυτοί οι διπλωμάτες δεν προέρχονται, ούτε ανήκουν, στο κυβερνητικό χώρο, για να είμαστε σαφείς. Είναι καλοί υπηρεσιακοί, εξαιρετικοί θα έλεγα, παράγοντες. Υπήρξαν συναντήσεις ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες της χώρας με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τουρκίας. Υπήρχαν συναντήσεις ανάμεσα στους Γενικούς Γραμματείς, ανάμεσα στους αρμόδιους επί του ζητήματος της Τουρκίας.

Ενταση με Κουμουτσάκο:

(…) Όσον αφορά τον Ελληνα Πρέσβη στην Τουρκία, κάνετε μεγάλο λάθος. Έχω κάνει επί υπουργίας μου το «καλό», ότι έχω φέρει πρεσβευτικούς συμβούλους, θέσεις από Πρεσβείες που δεν έπρεπε να τις έχει, σε Πρεσβείες που δεν είχαν. Παραδείγματος χάριν, επί των κυβερνήσεών σας, πήραν τον πρεσβευτικό σύμβουλο από το Βερολίνο και τον πήγαν στην UNESCO, την ώρα της κρίσης. Εμείς, στην Τουρκία είχαμε Πρέσβη και δεν έμεινε ούτε ένα λεπτό η Τουρκία χωρίς Πρέσβη, επειδή ρωτήθηκα. (παρέμβαση Κουμουτσάκου εκτός μικροφώνου) Εκεί ήταν ο Πρέσβης μας. Ο κ. Μπαλτάς είναι Πρέσβης και είναι πρεσβευτικός σύμβουλος και ο καινούργιος Πρέσβης πήγε μετά την αλλαγή. (Τοποθέτηση Κουμουτσάκου εκτός μικροφώνου). Κοτζιάς: Κύριε Κουμουτσάκο, συνηθίστε να ακούτε κάποιον, να σέβεστε τον κοινοβουλευτισμό. Δεν είστε στο ΣΚΑΪ να μιλάτε μόνος σας. Θα ακούσετε! (Τοποθέτηση Κουμουτσάκου εκτός μικροφώνου). Κοτζιάς: Τι δεν θέλετε να πείτε; Πείτε! Δεν θα με εκβιάζετε εμένα, ούτε θα με απειλείτε. Δεν με απειλείτε κύριε!

Για Κυπριακό και ΑΟΖ

Για το Κυπριακό: Τι να κουβεντιάσουμε για το Κυπριακό; Είναι σαφής αυτή η Κυβέρνηση, ήταν σαφής στη διαπραγμάτευση, σε όλες τις τοποθετήσεις πάνω σε αυτό. Βάλαμε πάνω στο τραπέζι ένα θέμα που είχε εξαφανιστεί. Βάλαμε πάνω στο τραπέζι ένα θέμα, που όλα τα ιστορικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών το είχαν εξαφανίσει, ή αποδέχονταν να παραμείνει: τα ξένα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τα λεγόμενα ζητήματα των εγγυήσεων. Όσον αφορά, δε, την ΑΟΖ είμαστε σε συζήτηση και διαπραγμάτευση με σειρά από κράτη και είναι πιθανό να κάνουμε συμφωνίες χωριστές. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα με όλους. Εκεί που θα συμφωνήσουμε, θα προχωρήσουμε.

Για την κεμαλική αντιπολίτευση που ρέπει στον εθνικισμό

«Η κεμαλική αντιπολίτευση, , είπε ο κ. Κουζιάς, δυστυχώς, έχει πάει σε έναν ακραίο εθνικισμό, τον οποίο δεν θα ήθελα ποτέ, αλλά αναγκάζομαι, σήμερα, να τον σχολιάσω. Ο ακραίος εθνικισμός λέει «Κύριε Ερντογάν είσαι προδότης. Γιατί είσαι προδότης; Διότι άφησες την Ελλάδα να καταλάβει 16 (τελευταία τα έχει κάνει 18) τουρκικά νησιά και αφού την άφησες τα τελευταία 5 χρόνια –δηλαδή 2 χρόνια της προηγούμενης Κυβέρνησης και 3 δικά μας- καταλαμβάνει τουρκικά νησιά. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε εμείς στην Τουρκία. Αυτή την εικόνα δίνει η αντιπολίτευση. Και δεν φτάνει που κατέλαβε αυτά τα νησιά η Ελλάδα, ετοιμάζεται να καταλάβει και τα άλλα, τα 134-136. Αυτή είναι η αντιπολίτευση της Τουρκίας. Αυτή η αντιπολίτευση της Τουρκίας είπε του Ερντογάν «μεγάλη η ήττα σου στην Αθήνα». Ό,τι ακούω κι εγώ σήμερα από την αντιπολίτευσή μας! «Γιατί ήταν μεγάλη η ήττα σου; Παραδόθηκες. Σε ξεφτίλισε ο Τσίπρας. Δεν μίλησες καθόλου για τα κατειλημμένα τουρκικά νησιά, δεν έβαλες casus belli. Δεν έκανες καμία ουσιαστική κουβέντα επιθετική απέναντι στην Ελλάδα». Πηγαίνετε να διαβάσετε τα πρακτικά. Αυτά είπαν οι Τούρκοι.

Είναι αυτό που κάνει η αντιπολίτευση στην Τουρκία ένας εθνικισμός, ο οποίος δεν θέλει να κουβεντιάζει με την Ελλάδα. Έχει μόνο ένα στόχο: να απελευθερώσει τα δήθεν κατειλημμένα νησιά της Ελλάδας. Τι απάντησε ο τούρκος Πρωθυπουργός; Η απάντηση είναι ως εξής, με βάση την επίσημη μετάφραση που έχω πάρει από την Πρεσβεία μας. Η απάντησή του είναι: «Δεν έχουμε παραδώσει ούτε μια βραχονησίδα, ούτε μια νησίδα, ούτε ένα βράχο». Δεν διεκδίκησε αυτός, δεν είπε ότι είναι κατειλημμένα. Αυτό μπορεί να το ερμηνεύσει κανείς με δυο τρόπους διπλωματικά. Αφ’ ενός, ότι είπε «άρα αυτά που μου λέτε δεν τα έχουμε παραδώσει στην Ελλάδα» ή, αφ’ ετέρου, είπε ότι «τουρκικά νησιά ή βραχονησίδες δεν τα έχει πάρει η Ελλάδα». Δεν άνοιξε  αυτός το ζήτημα, που τον επικαλείστε όλοι για να αποδείξετε τι έγινε δυο μέρες μετά που έφυγε ο κ. Ερντογάν και άνοιξε, τάχα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας το ζήτημα. Ίσα – ίσα απάντησε προσεκτικά, στο βαθμό που μπορούν να απαντάνε οι γείτονές μας προσεκτικά< επεσήμανε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here