Κοντονής: Το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών έχει λήξει

Το θέμα της δίκης στη χώρα μας των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τέθηκε στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης του Τούρκου υφυπουργού Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ με τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.

Κατά τη συνάντηση αυτή τέθηκαν ζητήματα αρμοδιότητας των δύο υπουργείων Δικαιοσύνης, όπως και το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να κινηθεί η ηγεσία της γείτονας χώρας, προκειμένου να δικαστούν οι «8» στη χώρα μας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κοντονής σε δηλώσεις του ανέφερε πως «φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των αξιωματικών. Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

«Η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινίστηκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία. Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των 8. Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα αναφορικά με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός».

Ακόμη, ο Κ. Κοντονής ανέφερε:

«Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό.

Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δίκη που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες.

Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά».

Κλείνοντας ο ‘Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Δέχθηκα επίσημη πρόσκληση και την αποδέχθηκα».

Το νομικό-δικονομικό σχέδιο

Η πρόταση του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης προς την τουρκική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι αρχές της γείτονας χώρας, να αποστείλουν έγγραφο στις ελληνικές δικαστικές αρχές στον οποίο να αναφέρει ότι οι «8» εμπλέκονται και αποτελούν μέλη οργάνωσης, είτε αυτή είναι τρομοκρατική, είτε εγκληματική. Παράλληλα να προσκομίσουν νέα στοιχεία για την εμπλοκή των «8» σε οργάνωση.

Το έγγραφο των τουρκικών αρχών αυτό θα οδηγήσει τις ελληνικές δικαστικές αρχές στην διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας. Στη συνέχεια θα ασκηθούν ποινικές διώξεις για νέες κατηγορίες και οι «8» θα οδηγηθούν σε νέα δίκη ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για αδικήματα τα οποία θα φέρονται ότι διέπραξαν στην πατρίδα τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here