Κατεχόμενα Κύπρου: Βανδαλισμοί, επεισόδια, καταστροφές στην εφημερίδα «Αφρίκα» από οπαδούς του Ερντογάν-Επίθεση και στον Ακιντζί

Επεισόδια, προπηλακισμοί και καταστροφές σημειώθηκαν έξω και μέσα στα γραφεία της  εφημερίδας «Αφρίκα», τα οποία δέχθηκαν επίθεση στα κατεχόμενα από δεκάδες εθνικιστές κυρίως Τούρκους αποίκους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Ερντογάν για διαμαρτυρία κατά της «ξεφτιλισμένης» όπως την αποκάλεσε, εφημερίδας των κατεχομένων.

Το φιτίλι άναψαν δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον χθεσινό τίτλο της εφημερίδας:Αλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία». Η αντίδραση του προέδρου Ερντογάν ήταν άμεση. Χαρακτήρισε την εφημερίδα «χυδαία» και είπε: «Εγώ καλώ τους αδελφούς μου στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) να αντιδράσουν. Λέει ότι ο τουρκικός στρατός, μετά την Κύπρο, έκανε άλλη μια κατοχή. Τι ανήθικο είναι αυτό, τι αηδιαστικό. Οι αδελφοί μου της ΤΔΒΚ, πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση», ανέφερε.

Οι συγκεντρωθέντες έξω από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα για το χθεσινό της πρωτοσέλιδο σε σχέση με την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν, μόλις είδαν τον τουρκοκύπριο ηγάτη Μουσταφά Ακιντζι με τη συνοδεία του,  άρχισαν να τον γουχαϊζουν, να φωνάζουν συνθήματα αλλά και defol, που στα τουρκικά σημαίνει εξαφανίσου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «προεδρικού», μόλις ο τουρκοκύπριος ηγέτης έμαθε ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από την Αφρίκα εμπεριείχαν και το στοιχείο της φυσικής απειλής, πήγε επιτόπου, συνομίλησε με τους υπεύθυνους των «δυνάμεων ασφαλείας», ζήτησε επιπλέον μέρα ασφαλείας και μίλησε τηλεφωνικώς για το ίδιο θέμα τόσο με την «αστυνομία» όσο και τη διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η δημοκρατική κουλτούρα του τ/κ «λαού» απέναντι στις απόψεις που ενοχλούν, ακόμα και στις πιο αντίθετες απόψεις, δεν προβαίνει σε ενέργειες λιντσαρίσματος αλλά προσπαθεί με άλλες ιδέες να τις αντιμετωπίσει και προστίθεται ότι γι’ αυτό το λόγο ο Τ/κ ηγέτης δεν επιδοκιμάζει με κανέναν τρόπο το να γίνεται στόχος μια εφημερίδα «της χώρας», όποιες και αν είναι οι απόψεις που εκφράζει.

Στην ανακοίνωση ζητείται για ακόμη μια φορά η λήψη μέτρων ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι διαδηλωτές σήμερα ανέβηκαν τόσο στο μπαλκόνι της Αφρίκα όσο και στη στέγη της «βουλής».

Οι επιθέσεις και οι βανδαλισμοί

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα αλλά και διάφορες τ/κ ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, κυρίως Τούρκοι έποικοι συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας που βρίσκονται απέναντι από τη «βουλή» και φώναζαν συνθήματα, όπως «Ο Θεός είναι μεγάλος», «Η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα μείνει», «Τα χέρια που θα απλώσουν στη σημαία, θα σπάσουν». Κάποιοι σκαρφάλωσαν εξωτερικά στον πρώτο όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Αφρίκα για να κατεβάσουν την πινακίδα της εφημερίδας, ενώ κάποιοι έκαψαν μια εφημερίδα μπροστά.

Όπως επίσης μεταδίδεται, η «αστυνομία» δεν μπορούσε να συγκρατήσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί και ήθελε να μπει μέσα στα γραφεία της εφημερίδες. Οι διαμαρτυρόμενοι πετούσαν πέτρες, αυγά και μπουκάλια με αποτέλεσμα κάποια τζάμια των παραθύρων της Αφρίκα να σπάσουν. Φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι εντός των γραφείων της εφημερίδας τοποθέτησαν έπιπλα στην κύρια είσοδο για να αποτρέψουν όσους ήθελαν να εισέλθουν με τη βία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διαδήλωση συμμετέχει και ο δολοφόνος του Τάσου Ισαάκ, Ερχάν Αρικλί ο οποίος εξελέγη «βουλευτής» στις παράνομες εκλογές που πραγματοποιηθήκαν στα κατεχόμενα στις 7 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος Προέδρος, Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την εφημερίδα «χυδαία» και «ξεφτυλισμένη» επικρίνοντας τον τίτλο της για την επιχείρηση στο Άφριν «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία».

Φωτο: Κιπρίς

Πηγή:Πολίτης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here