«Καταπέλτης» η εισαγγελέας στη δίκη Siemens: Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση-Η εταιρεία διακινούσε ανά έτος μίζες 15 εκ. ευρώ

«Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση», είπε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας Ελένη Σκεπαρνιά, που εκδικάζει το σκάνδαλο Siemens με 62 κατηγορούμενος που εισέρχεται στη τελική της φάση.

Η εισαγγελέας αναφερόμενη στη διακίνηση του χρήματος για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens, σημείωσε ότι Μαντέλης, Τσουκάτος και στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν από τη Siemens.

Τις μίζες, έδινε μεταξύ άλλων, ο νούμερο ένα τότε της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος αλλά και ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas Χρήστος Καραβέλας που διαφεύγει τη σύλληψη .

Κάνοντας χρήση εγγράφου της μητρικής Siemens, η εισαγγελέας ανέφερε πως τον Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι για την σύμβαση 8002 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της επίμαχης σύμβασης το 2001 διατέθηκαν ακόμα 19 εκατομμύρια μάρκα.

Τα εν λόγω ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου.

Οι μίζες που διακινήθηκαν επιβάρυναν την επίμαχη σύμβαση κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, ποσό στο οποίο ορίζεται η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο.

Σε ότι αφορά τους τρόπους που επήλθαν οι υπεύθυνοι για να μοιράσουν το μαύρο χρήμα η εισαγγελέας έκανε αναφορά στα εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες offshore και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και στα χρήματα που διατέθηκαν σε μετρητά.

Όπως ενδεικτικά ανέφερε η εισαγγελέας δίνοντας την εικόνα του μεγέθους του σκανδάλου «Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι που υπεγράφη η σύμβαση, η εταιρεία φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here