Ιός του δυτικού Νείλου και στο κέντρο της Αθήνας-Συμπτώματα-12 τα κρούσματα, κανένας θάνατος – Ψεκάζουν σήμερα στα βόρεια προάστια

Τον έκτο και τελευταίο γύρο ψεκασμών σε ρέματα με λιμνάζοντα νερά στα βόρεια προάστια  της Αθήνας  πραγματοποίησε η  Περιφέρειας Αττικής και στις 30 Ιουλίου θα ξεκινήσει ο έβδομος κύκλος και στους  12 δήμους  της περιφέρειας.

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα του ιου του Δυτικού Νείλου, που συχνά δεν προκαλεί καν συμπτώματα, αλλά μερικές φορές προκαλεί σοβαρή νόσηση έως και θάνατο, τα κρούσματα έγιναν 12. Αυτά βέβαια είναι τα επισήμως γνωστοποιηθέντα κρούσματα, γιατί τα ήπια περιστατικά δεν αναφέρονται, καθώς πολύς κόσμος, ακόμα και γιατροί, δεν αντιλαμβάνονται  ότι πρόκειται για τον ιό αυτό. Συνήθως αναφέρονται τα σοβαρά περιστατικά.

Το 2017 είχαμε 48 άτομα που νόσησαν σοβαρά, από τα οποία τα 5 έχασαν τη μάχη.

Φέτος μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος.

Μετά τα Μέγαρα Αττικής, όπου  εμφανίστηκε προ δεκαημέρου για πρώτη φορά ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Αττική φέτος, προσβάλλοντας τέσσερα άτομα, ένα ακόμη κρούσμα της λοίμωξης δηλώθηκε και μάλλον ο τόπος έκθεσης ήταν η  Τανάγρα Βοιωτίας. Εν συνεχεία καταγράφηκαν τρία επιπλέον κρούσματα του ιού, δύο στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και ένα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, που είναι και το πρώτο στην περιοχή. Έτσι, οι επηρεαζόμενες από τον ιό περιοχές της χώρας είναι πλέον τέσσερις.

Σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών, έχει οδηγήσει σε νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα επτά άτομα το τελευταίο διάστημα.

Από το σύνολο των ασθενών, οι δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται (εκτός Μονάδας Εντατικός Θεραπείας) ενώ οι εννέα έχουν ήδη πάρει εξιτήριο και ένας δεν νοσηλεύτηκε καθολου.

Ο νεότερος ηλικιακά ασθενής είναι 13 χρόνων και ο μεγαλύτερος 66 χρόνων.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν και άλλα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας, γνωρίζοντας πως η πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου μόλις ξεκίνησε αλλά και ότι πρόκειται για έναν απρόβλεπτο, όπως τον χαρακτηρίζουν, ιό.

Όμως αν και πρέπει να λαμβάνονται μέτρα (εντομοαπωθητικά κ.λπ.) επειδή μπορεί ο ιός να έχει σοβαρές επιπλοκές, το σύνολο των ατόμων που νοσούν, παρουσιάζουν πολύ ήπια μορφή της νόσου. Συγκεκριμένα, το 2010 που έγινε και μεγάλη επιδημιολογική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι σε κάθε δηλούμενο,  άρα σοβαρό κρούσμα, αντιστοιχούν περίπου 140 αδήλωτα ή ήπια.

Ο ιός σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και παράλυση.

Πώς μεταδίδεται-Συμπτώματα

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού -σπανίως από μετάγγιση ή μεταμόσχευση ή από τη μητερα στο έμβρυο.

Ο χρόνος επώασης, δηλαδή από το τσίμπημα μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων, είναι από 2 έως 14 ημέρες. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Ομως το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Το 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα σαν κοινής ίωσης ή «γρίπης»  όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τις ιώσεις, χωρίς όμως καταρροή. Συνήθως παρουσιάζουν:

*πυρετό

*πονοκέφαλο

*αδυναμία

*μυοσκελετικούς πόνους

*ναυτία και εμετούς

*ενίοτε εξανθήματα

*ενίοτε διόγκωση λεμφαδένων

Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα

Ο ένας στους εκατό παρουσιάζει τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα ειναι

*πονοκέφαλος

*υψηλός πυρεετος

*δυσκαμψία αυχένα

*απάθεια

*αποπροσανατολισμό

*τρέμουλο,

*μυική αδυναμία

*κώμα

Πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω χρόνιων νοσημάτων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here