Η Τουρκία εκβιάζει την ΕΕ με τους πρόσφυγες αλλά πλήττει την Ελλάδα: Ανέστειλε την συμφωνία επανεισδοχής του 2016-Φόβοι για αύξηση των προσφυγικών ροών

Η Τουρκία απάντησε στις κυρώσεις που τις επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με ενέργειες καθαρού εκβιασμού της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακυρώνεται η συμφωνία επανεισδοχής που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2016. Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως αρνητική καθώς ελοχεύει πλέον ο κίνδυνος, παά το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι επιστροφές μεταναστών στη Τουρκία ήταν μικρές, να αυξηθούν οι προσφυγκές ροές από τα παράλια της Μ. Ασίας προς τα ελληνικά νησιά, με αποτέέσμα να εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προκαλ’ωντας εκρηκτική κατάσταση στς κοινωνίες των συγκεκριμένων νησιών.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT,  ο Μ Τσαβούσογλου,ανέφερε πως «Δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ. Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες υπέγραψαν συμφωνία το 2016 ως λύση στο πρόβλημα της συνεχούς εισροής προσφύγων που έχουν προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ΕΕ έχει υποσχεθεί 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία οικονομικής στήριξης καθώς επίσης και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πολλές ότι οι κυρώσεις που της επέβαλλε η Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here