Η εξέλιξη της κακοκαιρίας Θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν τη χώρα-Πότε θα δημιουργηθεί ο μεσογειακός κυκλώνας και ποιές περιοχές θα χτυπήσει-Αναμένονται ισχυρές καταιγίδες

Δεμένα είναι όλα τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων εντάσεων έβς 9-10 μποφόρ που πλήττουν τη χώρα. Η κακοκαιρία «Ξενοφών» είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να δημιουργηθεί στο νότιο ιόνιο, μεσογειακός κυκλώνας ο οποίος όπως όλα δείχνουν ως τώρα, θα κινηθεί ανατολικά, χτυπώντας με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους,  την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Αττική και τα δωδεκάνησα, ως την Κυριακή, πριν φύγει προς Τουρκία.

Πάντως ως τώρα οι μετεωρολογοι, δεν ταυτοποίησαν πλήρως τη πορεία του κυκλώνα για την οποία αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις.

Τι λέει το Εθικό Αστεροσκοπείο:

Συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους (Εικόνα 1)και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες την Πέμπτη 28/09. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής 28/09 κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

 

Εικόνα 1. Θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ έπνεαν το βράδυ της Τετάρτης 26 και το πρωί της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Οσον αφορά στη δημιουργία του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών», τα σημερινά στοιχεία δίνουν πολύ μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού του αργά το βράδυ της Πέμπτης 27/09 στο Νότιο Ιόνιο. Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό τουΣαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Εικόνα 2. Πρόγνωση ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», θα εκδοθούν νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.

 

Κ. Λαγουβάρδος – Σ. Ντάφης
Πέμπτη 27/09/2018, Ώρα 10:00
ΕΑΑ-Πεντέλη

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here