Για δεύτερο κύμα της πανδημίας προειδοποιεί η Νότια Κορέα

Τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων εδώ και ένα μήνα κατέγραψε σήμερα η Νότια Κορέα, ενώ πρόεδρος της χώρας, Μουν Τζε-ιν, προειδοποίησε για ένα δεύτερο κύμα εξηγώντας ότι η νέα εστία υπογραμμίζει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ξανά ο ιός ανά πάσα στιγμή.

Ακόμα 34 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό, αφού μια νέα εστία της επιδημίας εμφανίστηκε σε νυχτερινά κέντρα της Σεούλ στα οποία είχε πάει ένας ασθενής, την ώρα που η χώρα χαλαρώνει περιοριστικά μέτρα και οδεύει προς το πλήρες άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων.

Από τα νέα κρούσματα τα 26 αφορούν μετάδοση του Covid-19 στην κοινότητα και οκτώ είναι εισαγόμενα, ανακοίνωσε το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), ενώ ο συνολικός απολογισμός έφτασε τα 10.874 με 256 ανθρώπους να έχουν καταλήξει.

Αφού αντιμετώπισε το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της πανδημίας εκτός Κίνας, η Νότια Κορέα κατέγραφε μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα τις τελευταίες ημέρες, με τον συνολικό απολογισμό να κυμαίνεται γύρω στα 10 νέα κρούσματα ή και λιγότερα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αναζωπύρωση οφείλεται σε μια μικρή, αλλά επεκτεινόμενη εστία του Covid-19 σε πέντε κλαμπ της Σεούλ, στη συνοικία Ιταεγουόν, τα οποία επισκέφθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένας 29χρονος άνδρας πριν βρεθεί θετικός στον ιό.

Τουλάχιστον 15 κρούσματα που καταγράφηκαν την Παρασκευή συνδέονται με τον άνδρα αυτό. Από τα 18 νέα κρούσματα του Σαββάτου, τα 17 σχετίζονταν με την εστία αυτή, ενώ σήμερα οι 14 από τις 26 νέες μολύνσεις σε επίπεδο κοινότητας αφορούν τη Σεούλ, σύμφωνα με το KCDC.

Μετά τις εξελίξεις αυτές οι αρχές της κορεατικής πρωτεύουσας ζήτησαν να κλείσουν όλα τα νυχτερινά κέντρα της πόλης καθώς φοβούνται ότι η νέα εστία της μόλυνσης θα αναζωπυρώσει την επιδημία του κορονοϊού. Μάλιστα οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν σε 7.200 τον αριθμό των ατόμων που επισκέφθηκαν τα εν λόγω κλαμπ.

«Κίνδυνος για νέα εξάπλωση του ιού»

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε για δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγώντας ότι η νέα εστία υπογραμμίζει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ξανά στη χώρα ο κορονοϊός ανά πάσα στιγμή.

«Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει (…) δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ποτέ σε ό,τι αφορά την πρόληψη της επιδημίας» είπε ο Μουν Τζε-ιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Θα περάσει πολύς καιρός προτού εξαλειφθεί εντελώς η επιδημία covid-19. Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο. Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν με τους κανόνες ασφαλείας μέχρι να τελειώσει η κατάσταση, ακόμη και αφού επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους», κάλεσε ο Μουν τους συμπολίτες του.

Αξίζει αν σημειωθεί πως ο ίδιος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μάχης της Νότιας Κορέας ενάντια στην covid-19 το KCDC θα έχει διευρυμένες εξουσίες, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις θα συστήσουν δικό τους σύστημα αντιμετώπισης της επιδημίας με τη συμμετοχή περισσότερων ειδικών.

«Θα προχωρήσουμε επίσης στη δημιουργία νοσοκομείων που θα ειδικεύονται στις μολυσματικές ασθένειες και ενός εθνικού κέντρου έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες», εξήγησε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

»Αυτές οι ενέργειες επείγουν, αν θέλουμε να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, το οποίο οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα έρθει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα», κατέληξε.

Η Νότια Κορέα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία χάρη σε ένα πρόγραμμα ιχνηλάτησης, τεστ και θεραπείας, για το οποίο δέχθηκε επαίνους και θεωρείται διεθνώς πρότυπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Όμως, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Σεούλ Παρκ Γουν- σουν «η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων». Διευκρίνισε ότι τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Τέλος, ζήτησε από τους ανθρώπους που τα έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες να ενημερώσουν τις αρχές και να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Πηγή: efsyn.gr
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here