Γερμανία: Πύρρειος νίκη της Μέρκελ-Πρώτη με 33,3%-Πτώση 8% από το 2013-Στο 21% o Σουλτς-Τρίτο κόμμα με 13,2% οι ακροδεξιοί του AfD

Τα exit polls των γερμανικών εκλογών, που ανακοινώθηκαν λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών, στις 7 το απόγευμα, επιβεβαίωσαν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ανετη αλλά πύρρεια νίκη της Μέρκελ, που φαίνεται να χάνει το 8% της εκλογικής της δύναμης σε σχέση με το 2013, νέα πτώση και ιστορικό χαμηλό για τους Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς κοντά στο 21% και τρίτο κόμμα, το ακροδεξιό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό Eναλλακτική για την Γερμανία(AfD), το οποίο αύξησε την εκλογική του επιρροή κατά 8,5% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, φένεται να ξεπερνά το 13% και εισέρχεται πανηγυρικά στη Βουλή, και αλλάζει άρδην τον πολιτικό χάρτη στη Γερμανία. 

Το κόμμα των Φιλελευθέρων με 10,1% επανέρχεται στη Βουλή, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 9,2% και η Αριστερά το 8,9%.

«Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 50 χρόνια ένα εθνικιστικό, ακροδεξιό και εν πολλοίς ρατσιστικό κόμμα θα εκπροσωπείται στη Βουλή» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. «Θα διαθέτει πρόεδρο σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ίσως και να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, με άλλα λόγια θα είναι σε θέση να συμπροσδιορίζει την πολιτική ατζέντα. Αυτό είναι λυπηρό, ντροπιαστικό και θα οδηγήσει στην αλλαγή του κλίματος στη χώρα», προβλέπει ο σχολιαστής, ανατρέχοντας στο ιστορικό βάρος της χώρας. Και προχωρά στην αναζήτηση των αιτίων και του υπαίτιου της κατάστασης. «Το ότι ήρθαν τα πράγματα έτσι, την ευθύνη φέρει σε μεγάλο βαθμό η Μέρκελ», γράφει. «Το μεγαλύτερο επίτευγμά της κατά την απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ότι το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2015 έδειξε ανθρωπισμό και άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία. Το μεγαλύτερο λάθος της ότι στους επόμενους μήνες με το να επαναλαμβάνει συνεχώς την περίφημη φράση «θα τα καταφέρουμε» προκάλεσε την εντύπωση ότι θέλει να αποσιωπήσει τα προβλήματα από την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Αυτό έσπρωξε ψηφοφόρους στο AfD, που το 2013 πήρε 4,7%».

Μια πιο ψύχραιμη τοποθέτηση από την Tageszeitung του Βερολίνου: «Όσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού» γράφει. «Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιορίζονταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ. Αντί για κοινωνικά προβλήματα, για την παιδεία, την ενεργειακή στροφή, το μέλλον της ΕΕ η συζήτηση προσανατολίστηκε στο προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια, την τρομοκρατία, την εγκληματικότητα, ήταν ένα δράμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σχολιαστής της. Και στο ερώτημα για τον υπαίτιο, η απάντηση είναι λακωνική: «Όλοι».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here