Ερρίκος Ντινάν: Πολιτικές ευθύνες σε Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη, Βορίδη, Λοβέρδο-Πόρισμα Εξεταστικής: Sui generis διαπλοκή Μαρτίνη-πολιτικού προσωπικού

Πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο, Ανδ. Λοβέρδο, Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη καταλογίζει η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία στο μέρος του πορίσματος που αφορά το Ερρίκος Ντυνάν και το οποίο παραδόθηκε σήμερα στα κόμματα.

Ειδικότερα, για τους Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη η πλειοψηφία της Επιτροπής ζητεί «περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα».

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων των ετών 1992 – 2014 (και κυρίως των ετών 2006 –2014) και των υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς, είτε με άλλους τρόπους (Δ. Αβραμόπουλος, Ανδ.  Λοβέρδος, Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης), εκ του επιδιωχθέντος και εν τέλει επιτευχθέντος αποτελέσματος (εκποίηση δια πλειστηριασμού του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν») είναι σαφείς και μεγάλες, αφορώσες τόσον την παραβίαση του Συντάγματος και το  νόμου, όσο και τη μη ορθή  υπηρέτηση του εν ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος, που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και 132 των  όρων της δωρεάς του Ε.Ε.Σ. προς το  Κ.Ι.Ε.Ν. ως  προς τις  διατάξεις του Οργανισμού του υπέρ του κοινωφελούς σκοπού, που αυτό ετάχθη να εξυπηρετεί».

Σύμφωνα με την πλειοψηφία, οι πρακτικές των παραπάνω κυβερνήσεων και των υπουργών Υγείας αναφορικά με το νοσοκομείο «ήταν απόρροια της sui generis διαπλοκής μεταξύ του Α. Μαρτίνη (ως προέδρου του Ε.Ε.Σ. και του Κ.Ι.Ε.Ν. [Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν]), μεγάλου τμήματος του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων του πρώην δικομματισμού και επιχειρηματικών κύκλων, που αλληλοεξυπηρετούντο ποικιλοτρόπως (προσλήψεις κατά το δοκούν, δωρεάν νοσηλείες υψηλού επιπέδου, διαχρονική ασυλία και διαχρονική ανοχή στην οικονομική κακοδιαχείριση του Α. Μαρτίνη χωρίς τον εκ του νόμου υποχρεωτικό κρατικό έλεγχο στο Ίδρυμα, αργομισθίες σε πρόσωπα συγγενικά ή φιλικά ‘προστατευόμενα’ από υψηλά ισταμένους, υψηλές αντιμισθίες σε μέλη του Δ.Σ. – ακόμη και στους ορισθέντες από τους Υπουργούς Υγείας εκπροσώπους του Κράτους κ.ά.)».

«Η διαπλοκή, όμως, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φαινόμενα και πρακτικές εκφυλισμού και διαφθοράς. Οι πρακτικές αυτές αφήνουν ‘αποτυπώματα’ και ‘ίχνη’» προστίθεται στο πόρισμα, το οποίο σημειώνει ότι «ασφαλώς συνιστούν διαφθορά, επί παραδείγματι, οι αργομισθίες σε πρόσωπα συγγενικά ή φιλικά ‘προστατευόμενα’ από υψηλά ισταμένους» αλλά και «η παντί τρόπω επιδιωχθείσα και επιτευχθείσα περιέλευση του Νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Σε άλλο σημείο σημειώνεται: «Οι ισχυρισμοί που κατέθεσαν εξετασθέντες μάρτυρες ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής (μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί Υγείας) για να πείσουν ότι δήθεν το νοσοκομείο ‘Ερρίκος Ντυνάν’ ήταν ιδιωτικός φορέας (εν τέλει ‘βαπτίσθηκε’ ιδιωτική κλινική) και ότι δήθεν δεν ετάχθη για να εξυπηρετεί κοινωφελή (= ‘κρατικόν … εν γένει δ’ επωφελή εις το κοινόν εν όλω ή εν μέρει σκοπόν’) δεν ευσταθούν και καταδεικνύουν την πλήρη ένδεια των επιχειρημάτων, που επινοήθηκαν για να δικαιολογηθεί η όλη μεθόδευση».

Σημειώνεται πως το πρώτο μέρος του πορίσματος της Εξεταστικής για την Υγεία που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» θα συζητηθεί, αύριο Τρίτη, στις 15:00, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here