Ελληνικό ομόλογο: Στα 7 δις οι προσφορές, στα 4,7% ως τώρα, το επιτόκιο-Μητσοτάκης, Γεννηματά και συστημικά ΜΜΕ υπονομεύουν τη χώρα

Απόλυτα επιτυχής αναμένεται να είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για την σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές και την κανονικότητα. Πρόκειται για ένα εγχείρημα μεγάλου βεληνεκούς και έντονης συμβολικής και όχι μόνο σημασίας, που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εξάρτησης μας από τα μνημόνια και τα προγράμματα προσαρμογής. Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που η αντιπολίτευση, σύσσωμη δυστυχώς, αλλά και η πλειοψηφία των συστημικών ΜΜΕ τα οποία ελέγχει ή την υποστηρίζουν, δεν ασχολούνται ή λοιδωρούν αυτή την προσπάθεια της χώρας!

Είναι κι αυτό δείγμα της σοβαρότητας του πολιτικού προσωπικού, το οποία αποδεικνύει καθημερινά ότι παραμένει στενά δεμένο με την διαπλοκή στη χώρα, παλαιά και νέα!!!

Αντ΄αυτού, αναδεικνύουν ως μείζον θέμα την ένταση μεταξύ κυβέρνησης-δικαιοσύνης, ανακαλύπτοντας μέγα θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα!!!!

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι λειτουργούν με γνώμονα τα μικρά και όχι τα μεγάλα. Δεν είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση αυτό.  Νοιάζονται για την επιστροφή τους στην εξουσία, πιασμένοι χέρι-χέρι και όχι για το καλό της χώρας. Διογκώνουν προβλήματα μόνο και μόνο για να αποσείσουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες. Δρούν και οι δύο με τρόπο επικίνδυνο για τη χώρα.

Και φυσικά η κ. Γεννηματά με την τακτική της έχει υπονομεύσει εν τη γενέσει της, κάθε σοβαρή προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, παρέα με τον νεοφιλελεύθερο-ακροδεξιό αχταρμά της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, δεν νοείται.

Οι αγορές

Αγώνα για να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το επιτόκιο δανεισμού στο νέο 5ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, καταβάλουν οι επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και οι 5 ξένες τράπεζες που υποστηρίζουν την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά το 2014.

Δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο έναν από τους αναδόχους της έκδοσης, ανέφερε ότι το ενδεικτικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4,75% από 4,875% που ήταν νωρίτερα, ενώ οι προσφορές για την έκδοση ξεπερνούν ήδη τα 7 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να κλείσει με απόδοση 4,70% – 4,75% και ετήσιο κουπόνι στην περιοχή του 4,60%.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

Το κλίμα από την πλευρά των επενδυτών, όσον αφορά στη ζήτηση, ήταν θετικό τη Δευτέρα και το βιβλίο προσφορών θα κλείσει εντός της Τρίτης.

Η έκδοση του 5ετούς θα πραγματοποιηθεί κατά 2 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν το 2019 και σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την άντληση νέου χρήματος από 1 έως 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση και το ύψος των προσφορών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here