Εικόνες ντροπής στη Μόρια: Αποκλεισμένη η περιοχή, χιλιάδες πρόσφυγες στο δρόμο

Εικόνες ντροπής και απόγνωσης στη Μόρια μετά τις δύο πυρκαγιές που κατέστρεψαν το ΚΥΤ. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν και δεύτερη νύχτα στον δρόμο μέχρι το Καρά Τεπέ και στα βουνά γύρω από τον καταυλισμό, ενώ κάτοικοι και στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης προχωρούν σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την επανεγκατάσταση στην καμένη Μόρια.

Όπως μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί» αλλά και η ΕΡΤ από νωρίς το πρωί κάτοικοι της περιοχής με στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης έχουν κλείσει το δρόμο στο ύψος της θέσης Φανός τοποθετώντας μάλιστα και μηχανήματα του Δήμου, με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού της καμένης έκτασης του ΚΥΤ.

Πρόκειται για την έκταση που χθες το απόγευμα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει σκηνές. Όμως ούτε δύο ώρες μετά είχε ξεσπάσει και νέα φωτιά που συνέχισε το καταστροφικό έργο της προχθεσινής, πλήττοντας και περιοχές εκτός του ΚΥΤ στον ελαιώνα.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανέφερε σχετικά πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».

Ο δήμαρχος καλεί «όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας».

Επίσης επικαλέστηκε λόγους υγείας και διαμήνυσε ότι «αυτό το ΚΥΤ δεν θα ξανανοίξει», ενώ επανέλαβε τα ακραία περί μεταφοράς τους σε ακατοίκητο νησί ή πλοίο.

Αυτή την ώρα πάντως δεν υπάρχουν ενεργές εστίες σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Το δύσκολο έργο είναι το πού θα πάνε όλοι αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, καθώς μόνο για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δόθηκε ήδη λύση. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε γνωστό πως εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Ειδικότερα, ήδη κατάπλευσε στο νησί πλοίο ιδιωτικής εταιρείας αλλά στο λιμάνι του Σιγρίου, δηλαδή περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, για τους πλέον ευάλωτους από τους αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Μετανάστευσης εντός της ημέρας αναμένονται και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στέγασης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται στρατιωτικές πηγές, που σημειώνουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης.

Στη σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο τα ρίχνει στη δέυτερη πυρκαγιά και στέλνει πάλι το μήνυμα «νόμος και ταξη», διαμηνύοντας πως «αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Στη Μυτιλήνη αναμένεται σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Με επιτυχία είχε αντιμετωπιστεί η προχθεσινή πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.

Όμως, δεύτερη πυρκαγιά κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής και σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης. Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων.

Σήμερα, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές.

Στη Β. Ελλάδα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, με συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης η αποχώρηση των 406 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο.

Όπως αναφέρεται στη σεχτική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, «το πρώτο αεροσκάφος, που απογειώθηκε λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» στη Μυτιλήνη, μετέφερε 165 ασυνόδευτα παιδιά. Η δεύτερη, με 156 ανήλικα, απογειώθηκε στις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ η τρίτη, με 85 ασυνόδευτα ανήλικα, αναχώρησε στις 07.30 το πρωί».

«Τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν προσωρινά, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό τόσο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ όσο και η τοποθέτηση τους σε ξενώνες μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα», αναφέρει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Μαξίμου «από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά, η συντονισμένη αντίδραση των ανθρώπων στο πεδίο, είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν και να προστατευτούν όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε χώρο εκτός του ΚΥΤ στον οποίο τους παρασχέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και ψυχοκοινωνική υποστήριξη».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «τα ασυνόδευτα ανήλικα έχουν ήδη ελεγχθεί για Covid-19 από τον ΕΟΔΥ».

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η κρίση δεν αλλάζει σε τίποτα τον προγραμματισμό της κυβέρνησης: Οι προσπάθειες είναι εντατικές προκειμένου να προστατευτούν αποτελεσματικά όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στη χώρα μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here